Η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας εξελίσσεται σε μεγάλο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση, προκαλώντας τριβές. Ήταν λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία, τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης
Η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας εξελίσσεται σε μεγάλο "πονοκέφαλο" για την κυβέρνηση, προκαλώντας τριβές. Η τρόικα ζητά ακόμη και απολύσεις στο δημόσιο ενώ δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το πως θα μειωθεί τελικά το μισθολογικό κόστος.
Ο Δημήτρης Ρέππα απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις και το ενιαίο μισθολόγιο στους κυρίους Πάγκαλο και Ραγκούση. "Οι καθυστερήσεις -επισήμανε ο κ. Ρέππας- είναι πολλές: γιατί πράγματι να μην έχουν γίνει συγχωνεύσεις αυτών των φορέων εδώ και πολύ καιρό; γιατί έπρεπε να ψηφίσουμε το καλοκαίρι το νόμο 4002 που προβλέπει ότι 44 φορείς θα έχουν αυτήν την πορεία και να έρθουμε με το πολυνομοσχέδιο να προσθέσουμε για το προσωπικό κάποιων φορέων την πολιτική της εργασιακής εφεδρείας; γιατί πράγματι θα έπρεπε η τομή αυτή που έγινε η πιο δραστική, με το μισθολόγιο και το βαθμολόγιο να γίνει τον Οκτώβριο του 2011;"
Ήταν λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για την εφεδρεία, τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο", συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. "Κακώς υιοθετήσαμε την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για την εφεδρεία" τόνισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: "Ήμουνα τότε υπουργός Εσωτερικών και είναι καταγεγραμμένο δημοσίως, ανέλαβα και το πολιτικό κόστος και την πολιτική ευθύνη. Όλα μέσα από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ και όποιος μέσα από το ΑΣΕΠ δεν αξιολογούνταν ότι πράγματι πρέπει είτε να έρθει στο δημόσιο, με μετάταξη, είτε να παραμείνει στο δημόσιο, δεν μπορούσε άλλο να συνεχίσει να επιβαρύνει τον ελληνικό λαό".
Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκη. "Ο κ. Ραγκούσης, αντί να ψεύδεται, οφείλει να απολογηθεί. Είναι υπόλογος, όπως και οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, για το φιάσκο της δήθεν εφεδρείας. Όλοι γνωρίζουν ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απέκλειε απολύσεις και είχε δημοσιονομικό όφελος. Αυτοί χρησιμοποίησαν τον όρο 'εφεδρεία', για να ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελάκης.
Στα μέσα Γενάρη επιστρέφει η τρόικα
Το κλιμάκιο της τρόικα αναμένεται να επιστρέψει και πάλι στα μέσα Ιανουαρίου, περιμένοντας μέχρι τότε να έχουν πληρωθεί οι 4 βασικοί όροι για την σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης και της καταβολής της βοήθειας των 130 δισ. ευρώ, δηλαδή, να έχουν οριστικοποιηθεί οι προτάσεις για τα διορθωτικά μέτρα του 2011 ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, να έχει καταρτιστεί το πλαίσιο των μέτρων 7,7 δισ. της τριετίας 2013 – 2015, με τη συμφωνία όλων των κομμάτων, αλλά και να έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών και το κούρεμα των ομολόγων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τονίζοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λάβει εξηγήσεις γιατί απαιτούνται και πάλι πρόσθετα μέτρα. "Εγώ -ανέφερε ο Γιάν. Ραγκούσης- θέλω να ακούσω τον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να εξηγήσει γιατί φτάσαμε να χρειάζεται να και τώρα νέα μέτρα, όταν ειδικά την τελευταία φορά, έχουμε όλοι τα ακούσματα στα αυτιά μας ότι, όχι απλώς πήραμε τα μέτρα που απαιτούνταν αλλά πήραμε και πολύ περισσότερα ώστε να μην χρειαστεί να πάρουμε άλλα μέτρα".
Επίσπευση σχεδίων
Ανεξάρτητα από τις ενδοκυβερνητικές τριβές, η τρόικα περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο για να δει συγκεκριμένο πλάνο για το σχέδιο μείωσης κατά 150.000 άτομα των εργαζομένων στο δημόσιο, για την επίσπευση των λουκέτων σε φορείς του δημοσίου, ενώ στο τραπέζι έχει μπει πλέον και η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με ανοιχτό ακόμη και το θέμα του 13ου και 14ου μισθού.
Οι οδηγίες είναι σαφείς και για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και για την ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλες μειώσεις μισθών για νοσοκομειακούς γιατρούς, πανεπιστημιακούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς.
Ο υπουργός Επικρατείας επαναλαμβάνει τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα ληφθούν από αυτή την κυβέρνηση. Ο Γιώργος Σταυρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Σκάι" τόνισε: "Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα. Αυτό το οικονομικό πρόβλημα εάν συνδέεται με κάποια μέτρα, εάν εξυπηρετείται, εάν είναι για το καλό το λαού τελικά, να ληφθούν τα μέτρα, θα ληφθούν. Τα οποία, να σας πω ειλικρινά, δεν μπορεί κανείς εκ των προτέρων να σας προδιαγράψει".
Μέχρι τον Ιανουάριο εκκρεμεί η νομοθέτηση για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για ταξί, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, οι προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο, το σχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων καθώς και το σχέδιο περικοπών στις δαπάνες ασφάλισης και υγείας.
Αντιδράσεις για την εφεδρεία
Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασκούν Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία για το μέτρο της εφεδρείας.
"Η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο μέτρο της εφεδρείας. Με καθυστέρηση μηνών η κυβέρνηση ανακρούει πρύμνα. Η 'λύση' που μελετά τώρα για απολύσεις θα έχει ακόμα πιο καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία" τονίζει στην ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημ. Ζαφειριάδης, δήλωσε ότι "οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις μετά την αποτυχία της εφεδρείας, δεν μειώνουν τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που υιοθέτησε και της ΝΔ που πρότεινε αυτές τις αναποτελεσματικές πρακτικές, φοβούμενοι και οι δύο το πολιτικό κόστος".