Αποκαλυπτικές της στάσης της κοινής γνώμης απέναντι στην ευρω-κρίση και τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής είναι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για "Bild", CNN και "Mail on Sunday".
Την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετρούν τα υπέρ και τα κατά της διακρατικής συμφωνίας των "26" για δημοσιονομική πειθαρχία και σκληρή λιτότητα, με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό άνοιγμα των αγορών, δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως αποτυπώνουν τη στάση της κοινής γνώμης.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης "Bild" δείχνει ότι η ευρωκρίση έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Γερμανών στην Ευρώπη, αφού σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρούν ότι η πατρίδα τους θα τα κατάφερνε καλύτερα χωρίς την ΕΕ.
Ειδικότερα, το 46% δηλώνουν ότι "η Γερμανία θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ευρώπη" και 45% ότι "η Γερμανία είναι καλύτερα με την Ευρώπη".
Επιπλέον, ακόμη και μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ένα ποσοστό 51% εξακολουθεί να ανησυχεί για το ευρώ βλέποντας αρνητικά το μέλλον του, αν και έξι στους δέκα Γερμανούς θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί.
Η εμφάνιση της Άγγελα Μέρκελ στη σύνοδο για το κοινό νόμισμα ενίσχυσε, πάντως, τα ποσοστά του κόμματός της.
Έτσι, στην ίδια σφυγμομέτρηση:
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) βρίσκονται στο 35%, μία μονάδα πάνω σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αυξάνουν κατά δύο μονάδες τα ποσοστά τους στο 30%
Πράσινοι και Αριστερά βρίσκονται στο 14% και 7% αντίστοιχα, χάνοντας από μία μονάδα
Οι Πειρατές λαμβάνουν 7% διατηρώντας ανέπαφη την εκλογική τους δύναμη
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν 3%, κρατώντας επίσς αμετάβλητο το ποσοστό τους.
Έντονη ανησυχία για το μέλλον του ευρώ εκφράζουν κι οι πολίτες άλλων χωρών, περισσότερο πάντως στην "καρδιά" της Ευρωζώνης παρά στην περιφέρεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τις ημέρες της συνόδου από την ComRes και παρουσιάστηκε από το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να συνεχίσει η χώρα τους να συνεχίσει επ' αόριστον με το ενιαίο νόμισμα, οι γνώμες διχάστηκαν, αφού στην Ιταλία το 56% πιστεύει ότι έτσι πρέπει να γίνει, ενώ στη Γαλλία μόνο το 34%.
Στην ερώτηση εάν θα ήθελαν να δουν τη δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Ευρώπη, στο πρότυπο των ΗΠΑ, θετικά απάντησε το 64% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών, αλλά μόνο το 36% των Γερμανών, εκ των οποίων το 41% είπε ότι δεν θα ήθελε να το δει αυτό.
Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε η δημοσιογράφος του CNN που παρουσίασε τη δημοσκόπηση, "αυτό ξαφνιάζει δεδομένης της πίεσης Μέρκελ για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενσωμάτωση, δημοσιονομική ένωση".
Σε άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της "Mail on Sunday" στη Βρετανία, μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εκτιμά ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δίκιο ν' αντιταχθεί σε μια τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 62% των Βρετανών υποστηρίζει τη στάση του Κάμερον, ενώ μόνο το 19% θεωρεί ότι ήταν λάθος.
Επίσης, το 66% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος όσον αφορά στις σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 48% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρώπη των 27, ενώ το 37% επιθυμεί την παραμονή σ' αυτήν.