Με αγωνία αναμένουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την αντίδραση των αγορών από Δευτέρα στο νέο "δημοσιονομικο σύμφωνο" που φέρει γερμανική "σφραγίδα". Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι, οι επενδυτες αντέδρασαν πολύ συγκρατημένα. Προβληματισμός για τη στάση Βρετανίας. Περιμένουν περισσότερα στις ΗΠΑ.
Με αγωνία αναμένουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την αντίδραση των αγορών από Δευτέρα στο νέο "δημοσιονομικο σύμφωνο" που φέρει γερμανική "σφραγίδα".
Παρότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι και κυρίως ανακουφισμένοι καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία θα ανοίξει τον δρόμο εξόδου από την κρίση, οι επενδυτες αντέδρασαν πολύ συγκρατημένα.
Την Παρασκευή τα μεν χρηματιστήρια κινήθηκαν θετικά, αλλά οι αγορές κρατικού χρέους ήταν αρκετά επιφυλακτικές, με το επιτόκιο των ιταλικών ομολόγων να ξεπερνά πάλι το 6,5%.
Οι ηγέτες δεν έδωσαν πειστική απάντηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα την κρίση, γράφει το Reuters, υπολογίζοντας ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει την νέα χρονιά να αναχρηματοδοτήσει χρέος 1,1 τρισ. ευρώ.
"Δεν έχουν κάνει κάτι αποτελεσματικό" εκτιμά ο επικεφαλής κεφαλαίου της PIMCO Μοχάμεντ Ελ Αριάν και σημειώνει: "Το σκέφτομαι ως εξής: 'Εχουν αναγνωρίσει ότι η Ευρωζώνη ως κτίριο είναι σαθρό και τώρα ξεκίνησαν να χτίζουν ένα νέο κτίριο. Σήμερα έφτιαξαν τα θεμέλια, αλλά πρέπει να κινηθούν γρήγορα, διαφορετικά οι ένοικοι του πρώτου κτιρίου δεν πρόκειται να μετακομίσουν στο δεύτερο".
Στον πυρήνα της η συμφωνία είναι μια σειρά από σχετικά μικρά βήματα -που φέρουν την σφραγίδα του Βερολίνου- με μακροπρόθεσμους στόχους που δεν λύνουν το άμεσο πρόβλημα της Ευρωζώνης και στην καλύτερη περίπτωση θα περάσουν μήνες μέχρι να τεθούν σε ισχύ, σχολιάζει η "Wall Street Journal", επισημαίνοντας την συνεχιζόμενη ασάφεια για τον μελλοντικό ρόλο της ΕΚΤ, αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ.
"Οι Ευρωπαίοι έφτιαξαν ένα πλαίσο το οποίο στην επόμενη δεκαετία μπορεί να αποκαταστήσει ως ένα βαθμό την δημοσιονομική τάξη στην Ευρωζώνη" εκτιμούν άλλοι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι πουθενά στο σύμφωνο δεν αναφέρονται μέτρα για την ανάπτυξη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Μαρκ Κλιφ σημειώνει: "Οι αγορές αναζητούν μεγαλύτερη πειθαρχία διότι αυτό ήταν σαφώς μέρος του προβλήματος. Είναι, όμως, μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το άλλο μέρος είναι η ανάπτυξη. Διότι αυτές οι χώρες δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους αν δεν αναπτυχθούν και πάλι οι οικονομίες τους. Και τώρα δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι απ' τους πολιτικούς που να δείχνει ότι θα υπάρξει σύντομα ανάπτυξη".
Προβληματισμό για τη συμφωνία εξέφρασε οικονομολόγος του Παρατηρητηρίου Οικονομικών Μεγεθών στη Γαλλία, όπως μετέδωσε η Μ. Δεναξά. Όπως είπε, δεν είναι καλοί οιωνοί η θεσμοθέτηση της λιτότητας και η μη ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ.
Προβληματισμός για τη στάση Βρετανίας
Οι επενδυτές αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και τις επιπτώσεις από το βέτο που έθεσε η Βρετανία στην αλλαγή της Ευρωπαικής Συνθήκης, ανοίγοντας βαθύ ρήγμα στους κόλπους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη βρετανική "Independent", "ύστερα από το δείπνο με σούπα, ψάρι και γλυκό σοκολάτας οι ηγέτες άρχισαν τις διαπραγματεύσεις" και περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα, ο Ντέιβιντ Κάμερον έθεσε τους όρους του προκειμένου να μην εμποδίσει την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, την οποία διακαώς επιθυμούσε η Αγκελα Μέρκελ.
Όταν τα ξημερώματα, μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ο Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να ανακοινώσει τα νέα στους δημοσιογράφους, ως εξής: "Για να αποδεχθεί μια μεταρρύθμιση στις συνθήκες με τις 27 χώρες ο Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε κάτι απαράδεκτο. Ένα πρωτόκολλο εντός της Συνθήκης που να απαλλάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την εποπτεία που αφορά οικονονομικές υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε αυτό διότι πιστεύουμε ότι ένα μέρος των προβλημάτων του κόσμου προέρχεται από την κατάργηση της εποπτείας των οικονομικών υπηρεσιών. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η ευρωπαϊκή εποπτεία".
Υπερασπιζόμενος τη στάση του, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε: "Υπάρχουν φορές στην ευρωπαϊκή διπλωματία όπου βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο θες να προστατεύσεις το συμφέρον της Αγγλίας όλοι οι άλλοι σου λένε να εγκαταλείψεις τα εθνικά σου συμφέροντα να μην υπερασπιστείς αυτά που θέλεις για την πατρίδα απλώς, να ακολουθήσεις όλους τους άλλους και να υπογράψεις. Μερικές φορές πρέπει να βάλεις τα όριά σου. Είπα στους Βρετανούς πως αν η Συνθήκη δεν ήταν καλή για την Αγγλία δεν θα την υπέγραφα και τηρώ το λόγο μου".
Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει βρεθεί στο στόχαστρο σήμερα μερίδας του βρετανιού Τύπου. Για πράξη τραγικής ανοησίας γράφει η "Guardian", "Το μεγάλο διαζύγιο της Ευρώπης" είναι ο τίτλος άρθρου στον "Economist", ενώ η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για "θεαματικά λάθος χειρισμούς".
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις την Δευτέρα στη Βουλή, καθώς ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στον κυβερνητικό του συνασπισμό, με τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος του να τον χειροκροτούν και τους συμμάχους του Φιλελευθερους τουλάχιστον να τον επιπλήττουν.
Περιμένουν περισσότερα στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου, στόχος είναι να χορηγηθούν διμερή δάνεια έως 200 δισ. από τις χώρες μέλη της ΕΕ, για την περίπτωση που χρειαστεί στήριξη η Ιταλία ή η Ισπανία, με την ελπίδα ότι έτσι θα πειστούν να αυξήσουν την συμμετοχή τους κι άλλες οικονομίες εκτός Ευρώπης.
"Πάγο" σε αυτές τις προσδοκίες έβαλε άμεσα η Ουάσιγκτον, που δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη αρκετούς πόρους και βεβαίως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να συνεισφέρουν άλλα χρήματα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ μίλησε για "ευρωπαϊκό πρόβλημα που θέλει ευρωπαϊκή λύση" και τόνισε: "Πρέπει να ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για να το επιλύσουν. Έχει σημειωθεί πρόοδος και συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις μαζί τους, τους προσφέρουμε τις συμβουλές μας και τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα για να τελειώσουν τη δουλειά".
Το "Spiegel", μάλιστα, αναφέρει πως "ο Ομπάμα πιέζει τις χώρες της Ευρωζώνης για καλύτερη λύση". Το γερμανικό περιοδικό συνεχίζει: "Πρέπει να γίνουν κι άλλα, λέει. Ο Μπαράκ Ομπάμα αντιδρά επιφυλακτικά στα σχέδια μεταρρυθμίσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί σύντομα κι άλλα μέτρα από τη Μέρκελ και Σια. Φοβάται εδώ και καιρό ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει την επανεκλογή του".