Συνεχίζει ο Γ. Παπανδρέου τις διαβουλεύσεις του με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που αρκετοί βουλευτές ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Άρθρο - παρέμβαση Λοβέρδου.
Εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δρομολογούνται μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση μιας και ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν από τον πρόεδρο του κινήματος να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πριν από τις εκλογές ώστε το κόμμα να κατέβει συντεταγμένα στη "μάχη".
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ανδρέας Λοβέρδος παρενέβη με άρθρο του στην εφημερίδα “Τα Νέα” που φέρει τον τίτλο: “Για μια νέα ελληνική ανόρθωση”. Ο υπουργός Υγείας προχωρά σε συγκεκριμένη πρόταση ως προς τις διαδικασίες και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η πρότασή μου είναι πεντακάθαρη: οι διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ουσιαστικές, λιτές, ολιγοήμερες και αδάπανες, δίχως περιοδείες και παράτες και ο πρόεδρός του να εκλεγεί με κάλπες από τη βάση, από τους πολίτες. Και όλη αυτή η διαδικασία να γίνει όταν ο πρόεδρός του επιλέξεις, οπωσδήποτε όμως προ των βουλευτικών εκλογών".
Την ώρα όμως που στο ΠΑΣΟΚ ζητούν διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου, ο Γ. Παπανδρέου εκτός από τις επαφές του με στελέχη και βουλευτές για το θέμα, συγκαλεί συσκέψεις και με τους υπουργούς για να καθορίσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Μάλιστα σήμερα μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε αυτή για να συζητήσουν τις θέσεις του κόμματος για τον προϋπολογισμό καθώς η συζήτηση του ξεκινά την Παρασκευή στη Βουλή. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Εργασίας, οι οποίοι αναχώρησαν για Βρυξέλλες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι διαδικασίες στο κόμμα πρέπει να ανοίξουν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και επισημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει τον πρώτο λόγο. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το θέμα της υποψηφιότητάς του στις επόμενες εθνικές εκλογές και πρόσθεσε: "Ποτέ δεν προανήγγειλα την υποψηφιότητά μου. Κατ' αρχήν δεν ξέρω αν το κόμμα πάει στις εκλογές με το αυτονόητο αξίωμα ότι όλοι οι βουλευτές είναι υποψήφιοι. Μπορεί να βάλει ένα όριο ηλικίας. Το όριο ηλικίας το βλέπω ως λογική εξέλιξη. Δεν είμαι υπέρ του Καιάδα, τον οποίο πολύ επικαλούνται. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να λιθοβολήσω τον Παπανδρέου".
Ωστόσο και η Λούκα Κατσέλη τάσσεται υπέρ της άποψης πως ο Γ. Παπανδρέου πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τη στάση του και τις προθέσεις του και μετά να γίνει, η οποία συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα και τόνισε: "Αυτή τη στιγμή έχει συνδέσει ιστορικά το όνομά του με μια πολιτική, η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Βρέθηκε σε ένα χρηματοπιστωτικό τσουνάμι, μπόρεσε να οδηγήσει τη χώρα μέχρι εκεί που μπόρεσε με τα λάθη και τις επιτυχίες του και να ανοίξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που πολλές από αυτές θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια".
Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καρτάλης, ο Π. Ρήγας, η Σ. Γιαννακά, η Ν. Γιαννακοπούλου, ο Δ. Καρύδης και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος σε κοινό άρθρο τους τονίζουν πως άμεσα και σύμφωνα με το καταστατικό πρέπει να ανοίξει η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα και θέτουν 11 σημεία για την πολιτική του κόμματος και τα διλήμματα που προκύπτουν ενόψει των εκλογών και αναφέρουν μεταξύ άλλων: “Υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα και προφανώς πριν τις εθνικές εκλογές, να ξεκινήσει μια συντεταγμένη και καταστατικά κατοχυρωμένη προσπάθεια ανασυγκρότησης του. Σε ιδέες και πρόσωπα”.