Ακόμα και πλήρη κατάρρευση του ευρώ βλέπει ο Economist, τη στιγμή που είναι διάχυτη η απογοήτευση για τη χθεσινή νίκη της Μέρκελ έναντι του Σαρκοζί που οδηγεί σε μεγαλύτερη δίνη την ευρωζώνη. Εκτοξεύτηκε το ιταλικό επιτόκιο δανεισμού. Φήμες ότι οι Ισπανοί θα ζητήσουν έξωθεν βοήθεια.
Η χθεσινή αδυναμία Μέρκελ – Σαρκοζί να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική για την υπέρβαση της κρίσης χρέους οδήγησε το περιοδικό Economist να παρομοιάσει το ευρώ με φλεγόμενο κομήτη που οδηγείται σε συντριβή.
Η επιμονή της Άγκελα Μέρκελ για μακροπρόθεσμες λύσεις προκάλεσε νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων. Οι Ιταλοί πλήρωσαν επιτόκια ρεκόρ για να πάρουν 10 δισ. ευρώ στη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται πάνω από τα θεωρητικώς βιώσιμα επίπεδα του 7%.
Το επιτόκιο για τα έντοκα γραμμάτια 6μηνης διάρκειας σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το 6,5% ενώ το αντίστοιχο για τα διετή ομόλογα υπερέβη το 8% φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.
"Μια κατάρρευση της Ιταλίας θα σημάνει το τέλος του ευρώ", επισημαίνουν οι Μέρκελ και Σαρκοζί σε επιστολή τους, που μοιράστηκε στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή τους στο Στρασβούργο με τον Μάριο Μόντι, ο οποίος υποσχέθηκε άμεσα μέτρα.
"Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για κάθε χώρα να κάνει το έργο της στο σπίτι κι εμείς έχουμε σκοπό να κάνουμε το δικό μας έργο στο σπίτι και έχουμε επίσης σκοπό να συνεισφέρουμε στη λύση των κοινών προβλημάτων”, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ωστόσο η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία παραμένει καθώς ο Μόντι δεν έχει καταφέρει ακόμη να στελεχώσει την κυβέρνησή του λόγω της απροθυμίας των κομμάτων να μετάσχουν στο μεταβατικό σχήμα.
"Ο χρόνος πιέζει για αποφάσεις εδώ και τώρα", τόνισε μετά από σειρά επαφών στη Ρώμη ο Όλι Ρεν, που παραδέχθηκε ότι η κρίση έχει εξαπλωθεί και στον πυρήνα της ευρωζώνης, λέγοντας: "Η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον τρομερών προκλήσεων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχονται από γνωστές αδυναμίες που διαρκούν εδώ και καιρό. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει αποτελέσματα στο μέτωπο της σταθεροποίησης του προϋπολογισμού και να υιοθετήσει φιλόδοξα μέτρα για να ξαναδώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να εγγυηθεί ταυτόχρονα την κοινωνική δικαιοσύνη."
Από την άλλη πλευρά, εντελώς αντίθετη γνώμη έχει το Βερολίνο, με τον Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη Βάϊντμαν να υποστηρίζει σε συνέντευξη του ότι η Ιταλία μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτόκια της τάξης του 7% και ότι δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις μεγάλες οικονομίες του ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, μάλιστα, επέμεινε σήμερα μιλώντας ενώπιον της Βουλής, ότι η λύση δεν είναι τα ευρωομόλογα, ούτε η ανάληψη δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά η περισσότερη σύγκλιση και η πειθαρχία και τόνισε: "Πρέπει να παραμερίσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης. Και γι' αυτό είναι λάθος όλες οι γρήγορες λύσεις: όπως η εκτύπωση χρήματος κι η κοινοτικοποίηση των εγγυήσεων, χωρίς προηγουμένως να επιβληθεί η ενιαία δημοσιονομική πολιτική, γιατί αφαιρούν την πίεση για την επίλυση των προβλημάτων και γι' αυτό δεν πρόκειται να συναινέσει η γερμανική κυβέρνηση. Θα επιμείνουμε σ' αυτό με αποφασιστικότητα και συνέπεια".
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, εμφανίστηκε ανοικτός σε αναθεώρηση των συνθηκών και υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και τις προτάσεις για τα ευρωομόλογα τονίζοντας: "Εξ' όσων γνωρίζω η θέση της Γερμανίας είναι ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να εξεταστούν όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη ενσωμάτωση και πειθαρχία στην ευρωζώνη. Άρα δεν απέχουν οι θέσεις μας και τόσο πολύ."
Αναλυτές κάνουν λόγο για επαπειλούμενη κατάρρευση της ευρωζώνης με τον Economist να προβλέπει το τέλος του ευρώ εντός του Ιανουαρίου, όταν η Ιταλία θα βγει στις αγορές για να αντλήσει 30 δισ. εκτός κι αν κινηθούν άμεσα η Γερμανία και η ΕΚΤ, ενώ το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: "Η κ. Μέρκελ και η ΕΚΤ δεν μπορούν να συνεχίσουν να απειλούν τις οικονομίες με έξοδο από το ευρώ από τη μια και να διαβεβαιώνουν τις αγορές από την άλλη υποσχόμενες τη διάσωση του ευρώ. Αν δεν διαλέξει γρήγορα, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα διαπιστώσει πως η απόφαση ελήφθη από μόνη της".
Πηγή εντεινόμενης ανησυχίας για την ευρωζώνη κι ο έτερος μεγάλος ασθενής της περιφέρειας, η Ισπανία. Αντιμέτωπος με τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις, μια οικονομία στο χείλος της ύφεσης και μια καλπάζουσα ανεργία ο νεοεκλεγείς δεξιός πρωθυπουργός, Ραχόι, φέρεται να εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο να ζητήσει έξωθεν βοήθεια, από το EFSF ή το ΔΝΤ, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο κόμμα του.