Με δύο διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΝΔ, ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές. Καταψήφισαν 38.
Με δύο διαρροές από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΝΔ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές και η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ υπό τον Λουκά Παπαδήμο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 255 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 38.
Από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη και ο βουλευτής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας και από τη ΝΔ καταψήφισε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος διεγράφη άμεσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση παρείχαν και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, που μέχρι πρότινος ανήκαν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι Μιλένα Αποστολάκη και Γιώργος Λιάνης, ενώ από την ψηφοφορία απείχε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος -όπως μετέδωσε ο Δημήτρης Τάκης- ανέφερε ότι απείχε εκουσίως γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει ούτε ναι ούτε όχι.
Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την ψηφοφορία ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ξεκαθάριζε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επικρίνοντας όμως σφόδρα τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ σε αυτήν. "Η θετική, όμως, ψήφος μου -σημείωνε ο κ. Καστανίδης- δεν πρέπει να ερμηνευτεί καθ' οιονδήποτε τρόπο ως επιδοκιμασία στη συμμετοχή των υπουργών που προέρχονται από το χώρο της Ακροδεξιάς. Δεν περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου υπουργούς που υπηρέτησαν τη χουντική Δεξιά ή είναι γνήσιοι ιδεολογικοί απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος. Αν το έκανα, θα ακύρωνα την προσωπική μου διαδρομή και την οικογενειακή μου ιστορία. Αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας".
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη δευτερολογία του μίλησε ξανά, σε δραματικούς τόνους, και χαρακτήρισε την ψήφο εμπιστοσύνης ως απόφαση ευθύνης για να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες σε περίπτωση εξόδου απο το ευρώ.
Για μεταβατική κυβέρνηση και όχι συγκυβέρνηση έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς και τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ επέμεινε στην αρνησή του να παράσχει στην τρόικα ενυπόγραφη δέσμευση για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι η ημερομηνία λήξης της θητείας της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του έργου που έχει αναλάβει.
Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην υπονομεύει -όπως είπε- την κυβέρνηση.
Κατά την τριήμερη συζήτηση μίλησαν συνολικά 115 βουλευτές, όσοι ζήτησαν τον λόγο όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Δευτερολογία Λ. Παπαδήμου
Στις αιτίες της κρίσης αλλά και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως ο δανεισμός της χώρας τα προηγούμενα χρόνια εξυπηρέτησε καταναλωτικές δαπάνες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και όχι την ανάπτυξη της χώρας με αποτέλεσμα όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση να αποδειχθεί γρήγορα πόσο ευάλωτη ήταν η οικονομία μας.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει μειωθεί και ως εκ τούτου η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας είναι αναιμική. "Ο δρόμος είναι μακρύς" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε πως χρειάζεται κόστος προσαρμογής και θυσίες, υπογράμμισε όμως πως οι θυσίες πρέπει να επιμεριστούν δίκαια και πρόσθεσε ότι χωρίς δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα μπορέσει η χώρα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Λ. Παπαδήμος εξηγώντας τις αιτίες της επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη, είπε πως τα μέτρα που ελήφθησαν από αρκετές χώρες αποδείχθηκαν ανεπαρκή, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα καλείται σε σύντομο χρόνο να κάνει όσα δεν έγιναν σε πολλά έτη και τόνισε ότι απαιτείται επίμονη προσπάθεια και μεγάλο κόστος προσαρμογής, που -όπως ανέφερε- πρέπει να επιμεριστούν δίκαια.
Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε τομείς όπως αυτοί της ενέργειας, του τουρισμού και της γεωργίας, να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαρθρωτικές αλλαγές και να απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ, ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας να έρθει συντομότερα και η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεσματικότερα.
Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας. "Πρέπει να δράσουμε άμεσα και με σχέδιο έχοντας τη ματιά προς τους άνεργους και ιδιαίτερα τους νέους" είπε μεταξύ άλλων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα αρνητικά της εξόδου της χώρας από το ευρώ, αντιπαραθέτοντας τα οφέλη που συνεπάγεται η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη εφόσον -όπως είπε- ασκείται η κατάλληλη πολτική και τόνισε: "Αυτή είναι η αλήθεια, δεν είναι εκβιασμός".
Ο κ. Παπαδήμος επισήμανε πως εάν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη "τα προβλήματα θα οξυνθούν και η αντιμετώπισή τους θα αποδειχθεί πολύ πιο δυσχερής" και εξήγησε: "Πρώτον, η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός νέου υποτιμημένου εθνικού νομίσματος υποθετικά, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, η οποία θα πλήξει κυρίως τα εισοδήματα των εργαζομένων ιδιαίετρα των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεύτερον, θα καταστήσει δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, που είναι εκπεφρασμένο σε ευρώ και το οποίο θα πρέπει να εξυπηρετηθεί με τους όρους του νέου υποτιμημένου νομίσματος και τρίτον τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα θα μπορεί να αποκτηθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές από όσους έχουν κεφάλαιο σε ευρώ ή άλλα ισχυρά νομίσματα".
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εμμέσως απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τον χειρισμό της κρίσης χρέους που οδήγησε στην προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. "Όταν απεκαλύφθη -είπε- το μέγεθος του προβλήματος το φθιμόπωρο του 2009, οι αγορές αντέδρασαν απότομα και το κόστος του δανεισμού αυξήθηκε δραματκά. Στη συνέχεια, η αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της Ελλάδος να εφαρμόσει την απαιτούμενη πολιτική για την τιθάσευση του χρέους οδήγησε τα επιτόκια σε απαγορευτικά επίπεδα, που καθιστούσαν το χρέος μη βιώσιμο. Αποτέλεσμα ήταν τελικά η Ελλάδα να ζητήσει χρηματοδοτική στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ".
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι "μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν" και επισήμανε ότι το έργο της κυβέρνησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σχετικά με τη σύντομη διάρκεια της θητείας της, γι' αυτό δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες.
Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτήν θα διευκολύνουν τη μετάβαση της χώρας σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε αμέσως μετά σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας να προκηρυχθούν εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθεια για την αναδιάρθρωση και την ανόρθωση της οικονομίας.
Αναφερόμενος στις έγγραφες δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι οι ρητές δεμσεύσεις ζητούνται "διότι οι Ευρωπαίοι και θεσμικοί εταίροι μας δεσμεύονται σε μια πολυετή χρηματοδοτική στήριξη της χώρας".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχει αναλάβει και δήλωσε βέβαιος ότι "ενωμένοι θα τα καταφέρουμε" και πως με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και με συστράτευση, οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. "Η σωτηρία της χώρας και η υπέρβαση της κρίσης περνούν μέσα από το δρόμο της κοινής προσπάθειας, της κατανόησης, της αλληλεγγύης, της συστράτευσης, είναι δύσβατος δρόμος" τόνισε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαδήμος απευθύνθηκε και σε όσους δεν θα δώσουν ψήφο, καλώντας τους να σταθούν "κριτικά στην κυβέρνηση αλλά όχι απορριπτικά στην προσπάθεια".