Πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει η FITCH το νέο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπει "κούρεμα" 50%. Αισιόδοξος ο Τσαρλς Νταλάρα, που χαρακτηρίζει ιστορική τη συμφωνία και πιστεύει ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 100%
Πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει η FITCH το νέο σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπει "κούρεμα" 50%, συμπληρώνοντας ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η ελληνική οικονομία θα τεθεί στη κατηγορία Β ή και χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα, καθώς σύμφωνα με τον Οίκο Αξιολόγησης το Χρέος θα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" και τον Μιχάλη Ιγνατίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα θα είναι πολύ υψηλή και πρόσθεσε: "Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία και είμαι πολύ ενθαρρυμένος. Πιστεύω ότι δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και δημιουργεί οφέλη για το σύνολο του σκληρά εργαζόμενου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έκανε μεγάλες θυσίες και δύσκολες προσαρμογές".
Οι πρώτες δοκιμασίες του 10ετούς προγράμματος λιτότητας ξεκινούν τη Δευτέρα με την έναρξη των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες για το νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από το οικονομικό επιτελείο η εφαρμογή του Μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου ειδικά όσον αφορά στην εφεδρεία των 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, στο νέο μισθολόγιο και στη συγκράτηση του φετινού ελλείμματος στα όρια του 9%.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2012, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει ψηφιστεί το νέο φορολογικό με διατάξεις για τη φοροδιαφυγή και ειδική πρόβλεψη για ελεύθερους επαγγελματίες, για το λαθρεμπόριο και τη φορολόγηση των ακινήτων.
Έως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί και το πλαίσιο για το νέο πρόγραμμα στήριξης που προβλέπει δάνειο 100 δισ ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να "τρέχει" η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, χωρίς να διαταράσσεται η ρευστότητα.
Ο Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε: "Γιορτάζουμε το θάρρος του ελληνικού λαού, το μεγάλο 'όχι', την μεγάλη απόφαση του ελληνικού λαού, για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία, μια μεγάλη πορεία του έθνους μας και του ελληνισμού". Είναι και σήμερα η απόφαση αυτή να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις -υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου- ένα μεγάλο 'όχι' στις εξαρτήσεις και μια απόφαση να καλλιεργήσουμε ότι καλύτερο έχει η χώρα μας, μια χώρα ξεχωριστή με τεράστιες δυνατότητες, με λαό περήφανο, να αναπτύξουμε τις δικές μας δυνάμεις, τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα που ξέρουμε ότι είναι πολλά. Και αυτή πορεία χρειάζεται όλους μας, τη συμμετοχή όλων, ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε".
Στην Ευρωβουλή
"Καταιγισμό" σχολίων δέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφορικά με τις "γκρίζες" ζώνες της συμφωνίας για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς εκτίμησε ότι "αυτή η σύνοδος συνιστά πρόοδο αλλά δεν έφερε ακόμη τις λύσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να σταθεροποιηθούν για το κούρεμα του χρέους θα γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2012, στα κείμενα των αποφάσεων αυτών. Στο 50% το κούρεμα του χρέους αλλά θα πρέπει βεβαίως να συμφωνήσουν και οι τράπεζες. Άρα καμία λύση".
Τις αμφιβολίες του εξέφρασε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων της Βουλής, Γκι Φερχοφσταντ λέγοντας: "Ένα τρισεκατομμύριο είναι εντυπωσιακός αριθμός, είναι μεγάλος αλλά υπάρχουν αμφιβολίες. Αμφιβολίες κατά πόσον μακροπρόθεσμα μπορεί να επιτευχθεί αυτή η δύναμη πυρός όταν προσφέρετε πχ εγγυήσεις για το 20% όταν απ' την άλλη συμφωνούμε σε ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα".
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων της Ευρωβουλής, Ρεμπέκα Χαμπς, αναφερόμενη στο κούρεμα χρέους της Ελλάδας επεσήμανε: "Ως προς την Ελλάδα, λεγόταν την περασμένη βδομάδα ότι το κούρεμα του χρέους έπρεπε να φτάνει το 60%. αυτό το λέει η τρόικα. Γιατί είναι τώρα 50%; θα έπρεπε να το εξηγήσετε όπως το πως ποντάρετε στο ότι οι πιστωτές που καλούνται επιτέλους να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα βάρη από την στιγμή που δεν εφήρμοσαν το εθελοντικό κούρεμα χρέους κατά 21% το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούλιο. Γιατί αυτοί θα εφαρμόσουν τώρα το 50%;".
Ο επικεφαλής της Ενωτικής Αριστεράς της Ευρωβουλής Λοταρ Μπισκι υποστήριξε: "Το βήμα αυτό δεν σημαίνει ανάσχεση της δίνης χρέους της ελληνικής οικονομίας. Οι οικονομικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2020 έχουν στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, ανέλθει σε ένα ποσό τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ".
"Αποφασιστικές και θαρραλέες"
Αναγκαίες αν και επώδυνες χαρακτήρισε τις θυσίες των Ελλήνων η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση της με τον Έλληνα ομόλογο της, σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι αλλαγές γίνονται προς όφελος των μελλοντικών γενεών της Ελλάδας.
"Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αποφασιστικές και θαρραλέες ενέργειες στην ΕΕ είναι επίσης σημαντικές για την επίλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και ιδίως της ελληνικής" υποστήριξε η κ. Κλίντον.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρος Λαμπρινίδης ξεκαθάρισε ότι "υπάρχουν δυσκολίες. Όπως είπατε ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες. Είμαι ευγνώμων που και εσείς τις αναγνωρίζετε. Ξέρουμε ότι μας περιμένουν δύσκολες μέρες. Αλλάζουμε την χώρα μας. Η Ευρώπη δείχνει πως έχει, όχι μόνο την ικανότητα αλλά και τη βούληση να υποστηρίξει τόσο εμάς όσο και το ευρωπαϊκό όραμα".