Με ζητούμενο μια συμφωνία για τη διεύρυνση του EFSF, το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους και τον τρόπο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση, λέει ο Σαρκοζί.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις εν όψει της συνόδου κορυφής, καθώς απομένουν μόλις λίγες ώρες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία ούτε για τη διεύρυνση του EFSF, ούτε για το ύψος του κουρέματος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και τον τρόπο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει αργά το απόγευμα, σε επίπεδο ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ένωσης, και μετά θα αποχωρήσουν οι 10 προκειμένου να συνεδριάσουν εκ νέου οι 17 ηγέτες των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Ενδεικτική της κρισιμότατου σημείου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι η δήλωση που φέρεται, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα "Les Echos", να έκανε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε συνεργάτες του, φέρεται να περιέγραψε την κατάσταση με δραματικούς τόνους, κάνοντας λόγο ακόμη και για κίνδυνο κατάρρευσης της Ευρωζώνης. "Η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση… Είναι έτοιμη να εκραγεί" είπε ο Σαρκοζί.
Σε ό,τι αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως φάνηκε και από την ομιλία της Μέρκελ στη γερμανική Βουλή, το Βερολίνο επιμένει στο 60%, όμως οι τράπεζες αρνούνται να συμφωνήσουν και συνεχίζουν να αντιπροτείνουν 40%, με τους Ευρωπαίους να εκβιάζουν πως εάν δεν συμφωνήσουν θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
"Η συμμετοχή των ιδιωτών κατά 21% θα πρέπει να αναθεωρηθεί μαζικά προς τα πάνω, αλλά τώρα δεν μπορώ να δώσω ακριβές ποσοστό. Όμως η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι πιο σημαντική, περίπου 50%" είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει "σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" προκειμένου το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του EFSF, οι Ευρωπαίοι αναζητούν κεφάλαια και από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα ενισχύσει το EFSF, με το ΔΝΤ να εξετάζει τη συμμετοχή του στο σχήμα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου επισκέπτεται την Κίνα σε αναζήτηση λύσης, με τους Κινέζους να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής, ενώ η Βραζιλία το απορρίπτει.
Δραματική είναι η έκκληση που απευθύνει το μέλος της ΕΚΤ Λορέντζο Μίνι Σμάγκι, ζητώντας να αυξηθούν σημαντικά τα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να αποφευχθεί συστημικός κίνδυνος. "Ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε τον υφιστάμενο κίνδυνο μετάδοσης -λέει ο Σμάγκι- είναι να δράσουμε γρήγορα, με μια τεράστια δύναμη πυρός-με το μπαζούκα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέγεθος της υποστήριξης θα πρέπει να είναι ανάλογο του συστημικού κινδύνου, τον οποίο αντιμετωπίζουμε".
Βοήθεια υπό αυστηρούς όρους για τις υπερχρεωμένες χώρες ζητεί και Ζαν Κλοντ Τρισέ, κάνοντας λόγο και για παρέμβαση στους προϋπολογισμούς τους. "Η χρηματοοικονομική στήριξη για χώρες αποκλεισμένες από τις χρηματαγορές θα πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες και περιορισμένο πεδίο εφαρμογής. Οι χώρες που δεν πληρούν συγκεκριμένους συμφωνημένους όρους θα πρέπει να δέχονται επιπρόσθετες προϋποθέσεις" λέει ο πρόεδρος ΕΚΤ στη "Handelsblatt".
Οι κινήσεις της Αθήνας
Με βάση τις πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες, αυτή την ώρα η ελληνική πλευρά μελετά στις Βρυξέλλες νέα πρόταση που υπέβαλε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η νέα πρόταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά δεν ικανοποιεί Αθήνα. Η πρόταση έχει τεθεί επί τάπητος προκειμένου να υπάρξει μία απάντηση και όπως έλεγαν από ελληνικής πλευράς πιθανόν να υπάρξει και νέα πρόταση μέχρι το βράδυ.
Την Αθήνα, που επιδιώκει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με το συμφερότερο τρόπο για την Ελλάδα, απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα της αυστηρότερης εποπτείας και πώς αυτός ο όρος θα περιληφθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας ώστε να είναι η πιο συμφέρουσα λύση για την ελληνική πλευρά, ενώ εκτιμάται ότι το θέμα της διασφάλισης της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα αποτελέσει "αγκάθι".
Στο μεταξύ, σημείο τριβής για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει και ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθούν, καθώς εάν χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο, η στήριξη θα γίνει με προνομιούχες μετοχές, άρα οι παλαιοί μέτοχοι θα διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ενώ εάν η στήριξη γίνει από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Δημόσιο παίρνει κοινές μετοχές, δηλαδή οι τράπεζες κρατικοποιούνται.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Θωμόπουλος, "τα κεφάλαια που θα παρασχεθούν στις τράπεζες από εμάς σημαίνουν ότι οι καταθέτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό θα πρέπει να άρει την ανησυχία που υπάρχει σήμερα για τις καταθέσεις".
Από χθες το βράδυ, με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες τα μέλη κυβερνητικής επιτροπής για ότα τα σενάρια και τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για την Αθήνα.