"Κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 60%, που θα συνοδεύεται από "αυστηρούς όρους" και αναγκαίες και οδυνηρές μεταρρυθμίσεις έδειξε η Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή. Είπε ότι θα ήταν επιθυμητή μια μόνιμη επιτήρηση στην Ελλάδα, για την οποία πάντως αναγνώρισε ότι κάνει μεγάλες προσπάθειες.
Στις θέσεις της για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 60% επιμένει η Άγκελα Μέρκελ, η οποία μίλησε στη γερμανική Βουλή λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής και τόνισε ότι οι ιδιώτες πρέπει να συμβάλουν στη σωτηρία της Ελλάδας, η οποία -όπως είπε- κάνει μεγάλες προσπάθειες αλλά βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός δύσκολου δρόμου και χρειάζεται μία προοπτική.
Η κ. Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστό "κουρέματος", αλλά το έδειξε λέγοντας πως το ελληνικό χρέος πρέπει το 2020 να είναι στο 120% του ΑΕΠ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε, ωστόσο, ότι το "κούρεμα" δεν είναι από μόνο του λύση, αλλά χρειάζονται "αναγκαίες και οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που να εφαρμοστούν με συνέπεια", διαφορετικά το χρέος θα διογκωθεί και πάλι.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα ήταν επιθυμητό να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση στην Ελλάδα, γιατί δεν αρκεί η τρόικα να έρχεται και αν φεύγει κάθε 3 μήνες, ενώ ξεκαθάρισε πως η όποια βοήθεια πρέπει να συνοδεύεται από "αυστηρούς όρους".
"H έκθεση της τρόικας δείχνει άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή ενός μακρύ και δύσκολου δρόμου. Καθιστά επίσης σαφές ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συνεισφέρει σημαντικά για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι ότι και οι αποφάσεις του Ιουλίου στην βάση των τότε δεδομένων είναι σήμερα ξεπερασμένες" ανέφερε η καγκελάριος.
Η Μέρκελ είπε στη συνέχεια πως "ο στόχος των σημερινών διαβουλεύσεων πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η Ελλάδα του 2020 να φθάσει σε σχέση χρέους έναντι του ΑΕΠ στο 120%" και αυτό -τόνισε- "δεν γίνεται χωρις μια σημαντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην άρση του βάρους, σε σχέση με τις πρόνοιες της 21ης Ιουλίου".
"Μια μείωση του χρέους -πρόσθεσε με έμφαση- ανεξάρτητα από το πως θα διαμορφωθεί, δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας. Οδυνηρές και αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται με συνέπεια, ειδάλλως, παρά τη μείωση του χρέους, σε σύντομο διάστημα, θα βρισκόμαστε ξανά εκεί που είμαστε σήμερα. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Γι' αυτό και η βασική αρχή που εξ αρχής εφαρμόσαμε είναι σωστή: Οι βοήθειες μπορούν να δίδονται μόνο όταν ο λήπτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες. Οι βοήθειες πρέπει να είναι πάντοτε συνδεδεμένες με αυστηρούς όρους".
Και απευθυνόμενη στους Γερμανούς βουλευτές, η Μέρκελ σημείωσε: "Κυρίες και κύριοι, θα πρέπει εν προκειμένω σίγουρα να συνοδέψουμε την Ελλάδα για ένα μακρύ διάστημα και πιστεύω -και περι αυτού θα μιλήσουμε σήμερα- ότι δεν αρκεί κάθε τρεις μήνες να έρχεται και να φεύγει η τρόικα. Αντίθετα θα ήταν ευκταίο να υπάρξει μια μόνιμη επιτήρηση στην Ελλάδα, ακριβώς όπως εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να μπορέσει ξανά να αναπτυχθεί".
Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δομικές μεταρρυθμίσεις για όλες τις χώρες της ΕΕ, καθιέρωση "φρένου" στο χρέος μέσα από τα Συντάγματα των χωρών, αλλαγή ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες να παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ρύθμιση των αγορών και καθιέρωση του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Μετά την ομιλία της Μέρκελ ακολούθησε η ψηφοφορία για την έγκριση του σχεδίου της καγκελαρίου για τον EFSF, το οποίο πέρασε με 503 ψήφους υπέρ, 89 κατά και 4 αποχές, δίνοντάς της την απαραίτητη εντολή διαπραγμάτευσης που ζητούσε εν όψει της συνόδου κορυφής.