Με μία ακόμη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με το κλιμάκιο της τρόικας συνεχίστηκε το Σάββατο η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την 6η δόση του δανείου στήριξης, που παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχουν κλειδώσει ακόμη σημαντικά ζητήματα. Τι μηνύματα στέλνουν Τόμσεν και Μορς μέσω γερμανικής εφημερίδας.
Με μία ακόμη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με το κλιμάκιο της τρόικας συνεχίστηκε το Σάββατο η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την 6η δόση του δανείου στήριξης, που παραμένει ανοιχτή καθώς δεν έχουν κλειδώσει ακόμη σημαντικά ζητήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές θεωρούν ότι υπάρχουν ασάφειες στο φορολογικό και στις εκτιμήσεις για την απόδοση ορισμένων μέτρων, ενώ δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014. Η τρόικα φέρεται να ζητεί ακόμη πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ενώ πιέζει για ακόμη χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ταχύτερες ιδιωτικοποιήσεις και περαιτέρω παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα.
Παράλληλα, η τρόικα απαιτεί να καθοριστούν σαφή χρονοδιαγράμματα και να εγκατασταθεί μηχανισμός παρακολούθησης για την υλοποίηση των μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ότι αξιωματούχος του ΔΝΤ έλεγε πως για τους δανειστές δεν είναι αρκετή εγγύηση για την υλοποίηση των μέτρων η ψήφισή τους από τη Βουλή, όπως θεωρεί η Αθήνα.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να περάσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα σε πρωτογενή πλεονάσματα. "Αν δεν μπει σε τάξη η ελληνική οικονομία, που σημαίνει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν δίνουμε κανένα σήμα στους πιθανούς επενδυτές σε αυτή την οικονομία να έρθουν να επενδύσουν . Όσο η κατάσταση είναι ρευστή σε διεθνές επίπεδο και όσο η ελληνική οικονομία δεν παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, υπάρχουν προβλήματα επενδυτικά" τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος.
Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Μόσιαλος δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει πίεση για μείωση από την τρόικα, ξεκαθάρισε όμως ότι μπορεί να ανοίξει μια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους μόνο για την μειωση των ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
"Από τη δική μας πλευρά, το δηλώνουμε κατηγορηματικά. Η ΕΓΣΣΕ δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης, είναι απόφαση των κοινωνικών εταίρων, μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών. Έχουν τοποθετηθεί οι κοινωνικοί εταίροι επί του θέματος και μάλιστα με σαφήνεια" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Και πρόσθεσε: "Η ελληνική κυβέρνηση αυτό που μπορεί να κάνει είναι παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος. Θα συζητήσουμε γενικότερα τα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι χρήσιμο να γίνει αυτή η συζήτηση γιατί χρειαζόμαστε να δούμε το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας".
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί η… πρέσα στα κατωτάτα όρια είναι να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% για τους καλοπληρωτες επιχειρηματίες, παρά τον κίνδυνο καταρρευσης των ταμείων.
Προειδοποιούν Τόμσεν και Μορς
Μήνυμα προς την Αθήνα πως το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να αποτύχουν εάν δεν επιδειχθεί ο απαραίτητος ζήλος για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στέλνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας Πόλ Τόμσεν και Ματίας Μορς.
Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας "Welt Am Sonntag", ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα αναφέρει πως "η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι" και προσθέτει: "Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα".
Μάλιστα, ο Πολ Τόμσεν συμπληρώνει πως η Αθήνα κάνει "δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω", ενώ "βλέπει" σημάδια κόπωσης. "Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης" επισημαίνει.
Πάντως, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνιζαν το βράδυ του Σαββάτου ότι η γερμανική εφημερίδα δεν παρέθεσε ολόκληρη τη δήλωση του Πολ Τόμσεν, ο οποίος σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ταμείου είπε: "Προχωράμε δύο βήματα μπροστά κι ένα βήμα πίσω. Αυτό είναι μάλλον αναπόφευκτο. Είναι στη φύση των πραγμάτων. Αλλά αισθάνομαι ότι ο έξω κόσμος επικεντρώνεται πάρα πολύ στα βήματα προς τα πίσω και όχι στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο συνολικά".
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς ασκεί κριτική για τον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. "Οι Έλληνες -λέει- νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν".