Για τον επόμενο μήνα μετατίθεται τελικά η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας δεν θα είναι έτοιμη έως τις 13 Οκτωβρίου. Για λύση στο θέμα των εγγυήσεων και ενδεχόμενο αλλαγής των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου έκαναν λόγο Γιούνκερ και Ρεν. Χαιρέτισαν τα μέτρα.
Για τον επόμενο μήνα μετατίθεται τελικά η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας δεν είναι εφικτό να εκπονηθεί έως τις 13 Οκτωβρίου, οπότε ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συνεδριάσει το Eurogroup με αυτό το αντικείμενο, και έτσι η εν λόγω έκτακτη υπουργική σύνοδος της Ευρωζώνης ακυρώνεται.
Η έκθεση της τρόικας, με βάση τις ανακοινώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα είναι έτοιμη εντός του Οκτωβρίου και κατά συνέπεια η εκταμίευση της 6ης δόσης -εφόσον αποφασιστεί- θα πρέπει να αναμένεται τοπν Νοέμβριο. Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η αναβολή αυτή δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα.
"Εκτός εάν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις, έχω ακυρώσει τη σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι παρά την αλλαγή αυτή στο πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Υποθέτω ότι το Eurogroup θα λάβει τελική απόφαση εντός του Οκτωβρίου, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει την 6η δόση στη διάρκεια του Νοεμβρίου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Παράλληλα, Γιούνκερ και Ρεν έβαλαν εκ νέου "φρένο" στα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου της από την Ευρωζώνη και χαιρέτισαν ως πολύ σημαντικά τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας πάντως επιτάχυνση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων.
"Θέλω να επαναλάβω ότι είναι αναγκαία η πλήρης συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες όρους για να λάβει η Ελλάδα τα κεφάλαια που χρειάζεται από τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους" ανέφερε ο Όλι Ρεν, ενώ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε: "Ουδείς τάχθηκε υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Θα γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και θα αποφευχθεί. Και ουδείς υποστήριξε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρέπει να διαψεύσω κατηγορηματικά όλες αυτές τις φήμες ότι θα μπορούσε να ζητηθεί από την Ελλάδα ή να αποφασίσει να φύγει από την Ευρωζώνη. Διαψεύδω κατηγορηματικά τις όποιες φήμες για κάθε μορφής ελληνική χρεοκοπία".
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για συμφωνία επί του θέματος των εγγυήσεων που ζητούσε η Φινλανδία, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αφήνοντας έτσι ανοιχτό "παράθυρο" για μεγαλύτερο "κούρεμα" στα ελληνικά ομόλογα από το 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, καθώς όπως είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, εννοώντας ότι οι αλλαγές στα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας συνεπάγονται και αναθεώρηση στους όρους του προγράμματος.
"Όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας ότι υπήρξαν αλλαγές μετά την απόφαση που πήραμε στις 21 Ιουλίου. Συζητάμε για αναθεωρήσεις τεχνικής φύσεως" ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του επικεφαλής του Eurogroup.
Ο επίτροπος Ρεν ζήτησε υπέρβαση των στόχων του 2012 για να καλυφθεί η φετινή υστέρηση, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των πρόσθετων μέτρων για την επόμενη διετία, σημειώνοντας: "Στο κομμάτι της αποστολής της τρόικας που απομένει θα εστιάσουν περισσότερο το 2013 και το 2014. Σε αυτό το στάδιο θα ήταν πρώιμο να αναφερθεί σε ποια έκταση θα υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι όμως πολύ πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα έτη αυτά".
Ο επικεφαλής του Eurogroup και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να γίνει περισσότερο ευέλικτος και αποτελεσματικός.
Ωστόσο, η συζήτηση τόσο για το θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο για τυην Ελλάδα, όσο και για τη διεύρυνση του EFSF διχάζει την Ευρωζώνη. Ειδικά σε ό,τι αφορά το PSI, Γερμανοί και Ολλανδοί φέρονται να θέλουν να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή ιδιωτικού τομέα, αλλά υπάρχουν άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, που είναι εκτεθειμένες ιδιαίτερα σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών που υποφέρουν, που αντιτίθενται.
Πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα της συνάντησης της Άγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί, που αναμένεται να γίνει την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, αλλά και από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου δεν αποκλείεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις.
Το ενδεχόμενο μεγαλύτερου κουρέματος του χρέος μέσω διεύρυνσης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα άφησαν και σήμερα ανοιχτό Ευρωπαίοι υπουργοί, προσερχόμενοι στη σύνοδο του Ecofin. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ, που τόνισε: "Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά είναι προφανές ότι το ελληνικό χρέος είναι πάρα πολύ υψηλό και κάτι πρέπει να γίνει. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κίνδυνος του προγράμματος είναι ότι έχει εκτροχιαστεί".
Επί όλων αυτών των θεμάτων και των νέων δεδομένων που προέκυψαν μετά το χθεσινό Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τοποθετήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη το μεσημέρι.
Μήνυμα από την Ιαπωνία
Τάχιστη εφαρμογή του σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας και δήλωσε: "Η ανασφάλεια δε μπορεί να αποφευχθεί όταν οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να δείξουν ξεκάθαρα στις αγορές την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχύτατα το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα".