Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ο Ευ. Βενιζέλος. Και οι δύο πλευρές απέρριψαν τα όποια σενάρια περί χρεοκοπίας. Η Ελλάδα θα χρειαστει μια δεκαετία να βγει από την κρίση, δήλωσε σε γερμανικό έντυπο ο Β. Σόιμπλε.
Συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε το βράδυ του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον ο Ευ. Βενιζέλος. Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA, Μιχάλη Ιγνατίου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, φέρεται να είπε στον Έλληνα υπουργό, ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι στην Ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρωζώνη ενώ επισήμανε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό της.
Και οι δύο πλευρές απέρριψαν τα όποια σενάρια περί χρεοκοπίας με τον Β. Σόιμπλε να λέει ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου έχουν μια δυναμική αλλά εξειδικεύονται. Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να διατύπωσε στον κ. Σόιμπλε, τη βούληση της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
"Θα χρειαστεί μια δεκαετία"
Με συνεντεύξεις του στον γερμανικό τύπο, σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος, διαφορετικά θα καταστραφεί ολόκληρη η Ευρωζώνη.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η επιτυχία των μέτρων διάσωσης θα εξαρτηθεί από τις αντοχές των Ελλήνων στα μέτρα, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση σε μια δεκαετία. "Είναι ξεκάθαρο το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως νομίζαμε το 2010. Είναι πιο πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα μια δεκαετία, παρά έναν χρόνο, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της" ο Γερμανός υπουργός στο "Wirtschartswoche".
Οι δηλώσεις Σόιμπλε για αλλαγή των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου προκαλούν ερωτήματα για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές και εάν αφορούν στο ύψος του δανείου, στο ποσοστό του κουρέματος στην αξία των ομολόγων, στη διάρκεια αποπληρωμής ή στην επαναγορά των ομολόγων από τον EFSF.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν δύο δημοσιεύματα του πρακτορείου "Bloomberg", το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου γίνεται λόγος για διεύρυνση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Όπως αναφέρεται, προτείνεται η διαδικασία να είναι ανοιχτή για όλους τους επενδυτές και να γίνει με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον EFSF. Η διαδικασία προτείνεται να γίνει παράλληλα με την ανταλλαγή ομολόγων, ώστε η χώρα να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο σε καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας.
Σύμφωνα με το "Bloomberg", ξεχωριστό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει την επιτάχυνση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης τον Ιούλιο του 2012 αντί του 2013, με ενίσχυση των κεφαλαίων του, στα 500 δισ. ευρώ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύεται εκ νέου ότι θα κάνει ότι πρέπει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, λέγοντας: "Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα επέφερε τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο. Δεν αποτελεί επιλογή για μένα. Η ζημιά θα ήταν αδύνατο να προβλεφθεί".
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες τονίζει ότι η χρεοκοπία θα αποφευχθεί μόνο εάν οι Έλληνες κάνουν αυτό που πρέπει. "Εάν οι Έλληνες κάνουν αυτό που πρέπει μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη στήριξη απ' την υπόλοιπη Ευρώπη για όσο χρειαστεί και για οποιοδήποτε ποσό. Εάν εφαρμόζουν το πρόγραμμα. Εάν δεν το κάνουν, η στήριξη θα χαθεί πολύ γρήγορα. Διότι όχι οι κυβερνήσεις αλλά οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν να σπαταλούν τα χρήματά τους σε προγράμματα που δεν έχουν ελπίδες. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα που στέλνουν όλοι. Βεβαίως αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που πρέπει δεν θα υπάρξει χρεοκοπία. Αν όμως διστάσουν, αδρανήσουν, σηκώσουν τα χέρια ψηλά τότε πολύ δύσκολα θα την αποφύγουν" υποστήριξε ο κ. Μπόρχες.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Σόιμπλε περί αλλαγής των όρων του πακέτου της 21ης Ιουλίου, φάνηκε να μην συμμερίζεται τις απόψεις των Γερμανών. "Πηγαίνουμε χέρι-χέρι με την Γερμανία σε αυτό το θέμα. Πρόκειται για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21/7, αυτή η στρατηγική είναι σε ισχύ, αυτή πρέπει να λειτουργήσει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και πρέπει να γίνει σεβαστός ο χρόνος που χρειάζεται η δημοκρατία, ο χρόνος που χρειάζονται για επικύρωση τα κοινοβούλια και κάθε κυβέρνηση της Ευρωζώνης και δεν απομακρυνόμαστε από αυτή τη στρατηγική. Ευχόμαστε να είναι αποτελεσματική και να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί και έως τώρα δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί" δηλώνει ο Φρανσουά Μπαρουέν.
Η χλιαρή αντίδραση των Ευρωπαίων απέναντι στην συνεχιζόμενη κρίση χρέους, προκαλεί ανησυχία στην άλλη πλευρά του ατλαντικού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ να ζητούν να ληφθεί άμεσα δράση.
"Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι οι αγορές κινούνται πολύ πιο γρήγορα από εκείνους και αυτά τα πράγματα έχουν την κλασική δυναμική: όσο περισσότερο περιμένεις τόσο δυσκολότερο είναι να βρεις λύση" δηλώνει ο Τίμοθι Γκάιντνερ.
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκαρντ τονίζει: "Η Ευρώπη κυρίως η Ευρωζώνη πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα το δημόσιο και τραπεζικό χρέος ξεκινώντας από το πρώτο. Και να τα αντιμετωπίσει με τη μορφή του κατεπείγοντος. Οι χώρες στην καρδιά της κρίσης πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους, με τους λαούς τους αλλά και με τους εταίρους τους και το ΔΝΤ, διότι το θέμα αφορά και εμάς.πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Και οι Ευρωπαίου εταίρει πρέπει να κάνουν το παν να τους στηρίξουν όπως επίσης έχουν δεσμευτεί".
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πόροι του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού, αλλά και να επιταχυνθεί η ενεργοποίησή του, αφήνει ο επίτροπος Όλι Ρεν. "Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η πλήρης έγκριση της αλλαγής του EFSF από όλα τα κοινοβούλια έως το τέλος Οκτωβρίου. Όταν αυτό ολοκληρωθεί τότε η ΕΕ θα μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα ζητήματα για την οικονομική διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση της βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης και της μόχλευσης των πόρων του EFSF" είπε ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.