Να καθησυχάσει τις ανησυχίες από τα σενάρια, που δημοσιεύονται στον Τύπο περί χρεοκοπίας της χώρας και κουρέματος του χρέους, τα οποία προέκυψαν από την ερμηνεία βουλευτών στα λεγόμενα του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Να καθησυχάσει τις ανησυχίες από τα σενάρια που δημοσιεύονται στον Τύπο περί χρεοκοπίας της χώρας και κουρέματος του χρέους, τα οποία προέκυψαν από την ερμηνεία βουλευτών στα όσα είπε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ταξιδεύει για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και θα επιδιώξει να "κλειδώσει" τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για την 6η δόση, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για σενάρια που αποσπούν τη συζήτηση από τον κεντρικό στόχο της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και δεν προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα και στην Ευρώπη συνολικά.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με βουλευτές λέγοντας: "Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται, περί σεναρίων, τονίζω για ακόμη μια φορά, επιλογή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία του Ιουλίου και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πως λέγονται κάποια πράγματα. Γιατί, για παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα η “ασύντακτη” χρεοκοπία και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους, όπως κάνουμε μέσω του PSI. Είναι τελείως άλλο πράγμα".
Στο χθεσινό ΚΤΕ, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές για τα σενάρια για την πορεία του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι το καλό σενάριο είναι αυτό που περιλαμβάνει πιστή εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, με κούρεμα των ομολόγων 20%, διαφορετικά υπάρχει και το κακό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας με επιστροφή στη δραχμή.
Από τα συμφραζόμενα, ωστόσο, οι βουλευτές θεώρησαν ότι υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, αυτό της ελεγχόμενης χρεοκοπίας με κούρεμα του χρέους 50%, που σήμερα εμφανίζεται στον ελληνικό Τύπο, στις εφημερίδες "Τα Νέα" και "Έθνος", και κυριαρχεί σε όλα τα διεθνή πρακτορεία.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, αμέσως μόλις προσγειώθηκε στο Μόναχο, ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού του στην Ουάσιγκτον, τονιζει ότι "η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα".
"Όλες οι άλλες συζητήσεις -προσθέτει ο κ. Βενιζέλος- οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση".
Και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταλήγει: "Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από φέτος έως και το 2014, προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου".
Για ακραία επιχειρήματα κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και τονίζει: "Ο κ. Βενιζέλος για να εκφοβίσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία, χρησιμοποιεί τόσο ακραία επιχειρήματα, που αναγκάζει ακόμη και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Λαγκάρντ να τον επαναφέρει στην τάξη, λέγοντάς του ότι είναι απεχθές να συγκρίνει την Ελλάδα με την Αργεντινή".
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζήτησε να σταματήσουν τα περί πτώχευσης σενάρια και πρόσθεσε: "Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παράλυση, που έχει επιφέρει το πελατειακό κράτος και η συζήτηση περί χρεοκοπίας, ο επιχειρηματικός κόσμος σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη, καθώς και με διεθνείς φορείς, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μπροστά".
Σόιμπλε σε ρόλο "Πυθίας"
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τα αποτελέσματα της έκθεσης της τρόικας να υπάρξουν αλλαγές στο σχεδιασμό για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα και προσθέτει: "Θα με εξέπληττε εάν άλλαζαν οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης το Σεπτέμβριο, όμως δε θα μου προκαλούσε έκπληξη αν άλλαζαν οι όροι για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας".
Ο ίδιος προχώρησε και σε νέα παρέμβαση λέγοντας πως η έκθεση της τρόικας μπορεί να αποκαλύψει νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα και θα πρέπει να εξεταστεί αν και κατά πόσο η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σωστή.
Βαρύ το κλίμα στην Ουάσιγκτον
Το ΔΝΤ διαψεύδει οποιαδήποτε από τις πληροφορίες περί ελληνικής χρεοκοπίας και "πηγές" του τονίζουν οτι το Ταμείο ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για κάτι τέτοιο.
Θετική θεωρείται πάντως η εκτίμηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου που αναφέρει οτι τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας θα έχουν αποδεχθεί σε λίγο καιρό "κούρεμα" 20%.
Απόψε ο υπουργός Οικονομικών φτάνει στην Ουάσιγκτον και δεν αποκλείεται αύριο, Σάββατο, να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Τίμοθι Γκάιτνερ, το επιτελείο του οποίου ανησυχεί για διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και κατηγορεί κυρίως τους Ευρωπαίους για έλλειψη πολιτικής αποφασιστικότητας.
Το πιο δύσκολο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών θα είναι αυτό με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς θεωρεί ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα.
Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων
Τα σενάρια πάντως φουντώνουν και είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, επιρρίπτοντας ευθύνες στη χώρα που δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
"Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εδώ και καιρό έχω πειστεί ότι η χρεοκοπία δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο τα νέα που έρχονται κατά καιορούς από την Ελλάδα δεν είναι ενθαρρυντικά. Όλες οι προσπάθειες σκοπό έχουν να το αποτρέψουν αυτό, αλλά τώρα είμαι λιγότερο βέβαιος στο να αποκλείσω τη χρεοκοπία σε σχέση με πριν από κάποιους μήνες. Διερωτώμαι εάν οι Έλληνες μπορούν να καταλάβουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση" δηλώνει το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ σην εφημερίδα "Het Financieele Dagblad".
Ο Όλι Ρεν τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. "Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η ΕΕ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή έξοδος από την Ευρωζώνη θα προκαλέσει τεράστια οικονομική και κοινωνική ζημιά στην ίδια την Ελλάδα και σημαντικές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία" σημειώνει ο επίτροπος.
Η πτώχευση δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δηλώνει ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος στέλνει και μήνυμα ότι ακόμη και σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της.
"Μια συντεταγμένη πτώχευση -σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Μάιστερ- σημαίνει ότι η χώρα, η οποία προβαίνει σε αυτή συνεχίζει να είναι μέλος της Ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα έβαζε τέρμα στα προβλήματα. Το αντίθετο. Ένα νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα ισχυρή υποτίμηση ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να υφίστανται σε ευρώ".
Στην αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή για τη συνέχιση της βοήθειας εμμένουν τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, όσο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.