Δεν διαψεύδει ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε την ύπαρξη "plan b" για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει δύο σενάρια χρεοκοπίας. Προηγήθηκε μπαράζ αυστηρών μηνυμάτων προς την Αθήνα από κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που προειδοποιούσαν με διακοπή της βοήθειας εάν δεν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου.
Δεν διαψεύδει ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε την ύπαρξη "σχεδίου β' " για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει δύο σενάρια χρεοκοπίας, ένα με παραμονή στο ευρώ και ένα με επιστροφή στη δραχμή, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το "Spiegel", τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπ' όψιν όλα τα ενδεχόμενα.
"Θα ήταν μια κακή κυβέρνηση εάν δεν προσπαθούσε να προετοιμαστεί για πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε ως πιθανά" ανέφερε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ZDF, σύμφωνα με το Reuters.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών καλεί τους Έλληνες πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις ή όχι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συζήτηση για νέο πακέτο βοήθειας αν δεν εκπληρωθούν οι όροι για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Σόιμπλε.
Είχε προηγηθεί μπαράζ αυστηρών μηνυμάτων προς την Αθήνα από κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, που προειδοποιούσαν με διακοπή της βοήθειας εάν δεν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου.
Την αρχή έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, με άρθρο του στην "Die Welt" δεν αποκλείει ακόμη και τη συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά: "Για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ δεν πρέπει ακόμη και βραχυπρόθεσμα να υπάρχουν πλέον σκέψεις ταμπού. Και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται στην ανάγκη και μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας εφόσον είναι διαθέσιμα τα αναγκαία εργαλεία… Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξαρτήσουμε τις σχεδιαζόμενες βοήθειες από τη δραστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων".
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ κάλυψε τον υπουργό, λέγοντας ότι "εξέφρασε με δικά του λόγια τους στόχους ολόκληρης της γερμανικής κυβέρνησης" και προσθέτοντας πως "η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της".
Ο εκπρόσωπος του ίδιου του Φίλιπ Ρέσλερ διευκρίνισε μεν ότι "η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", αλλά άφησε αιχμές για την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας: "Όμως η Ελλάδα προφανώς επλήρωσε τις υποχρεώσεις της με μικρή αποφασιστικότητα".
Στη γραμμή Ρέσλερ κινήθηκαν και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ, που δείχνουν στην Ελλάδα την έξοδο από το ευρώ. "Η αποπομπή από το ευρώ δεν είναι νομικά δυνατή προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή εάν η έξοδος είναι καλύτερη γι' αυτούς", τόνισε ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Γερμανίας κ. Αλτμάγιερ.
"Εάν οι Έλληνες δεν πετύχουν, παρά τις προσπάθειές τους, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να εξεταστεί η έξοδος από το ευρώ", επισήμανε ο επικεφαλής της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης στο ZDF Χορστ Σιχοφερ.
"Το δίχτυ ασφαλείας δημιουργήθηκε για χώρες οι οποίες είναι πρόθυμες και ικανές να ξεχρεώσουν. Χώρες που δεν είναι πρόθυμες ή είναι ανίκανες, δεν μπορούν να περιμένουν επείγουσα βοήθεια", σημείωσε ο γεν. γραμματέας Ελεύθερων Δημοκρατών Γερμανίας στο ARD, Κρίστιαν Λίντνερ.
Αυστηρό μήνυμα απηύθυνε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως "η βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο προς αυτούς που κάνουν όλες τις προσπάθειες για να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους".
Και η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού δηλώνει ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η Γαλλία θα διακόψει τη βοήθεια. Μιλώντας στο Μ6, η Βαλερί Πεκρες τόνισε: "Το σχέδιο έχει δύο σκέλη, βοήθεια στην Ελλάδα με τις εγγυήσεις, αλλά και το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης. Έχουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ένα πρόγραμμα περικκοπής δαπανών, ένα πρόγραμμα για τα φορολογικά έσοδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, διαφορετικά δεν θα τους δανείσουμε".
Σύσταση για γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήρθε και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος είπε ότι η χώρα μας "πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει" και πρόσθεσε: "Εάν κάπου έχουν ξεφύγει τα πράγματα θα πρέπει να τα διορθώσουν το συντομότερο δυνατό με αξιόπστο τρόπο".
"Οι διεθνείς θεσμοί, η Επιτροπή μαζί με την ΕΚΤ, καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού" τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Η Κομισιόν, πάντως, απορρίπτει κάθε συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας, με τον επιτρόπο Ρεν να καλωσορίζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τον εκπρόσωπό του να επαναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων περί μη χρεοκοπίας.
"Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν την επιβολή τέλους στην ακίνητη περιουσία, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση. Όταν η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις, αναμένω από την τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου" δήλωσε ο Όλι Ρεν.
"Οι αποφάσεις αυτές ενισχύουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους που έχουμε συμφωνήσει. Αυτή είναι η ουσία των όρων που συνοδεύει η οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ" ανέφερε από την πλευρά του ο Αμαντέου Αλταφάζ. Και για τα περί χρεοκοπίας τόνισε: "Ακούστε γιατί το λέω κάθε 2-3 μέρες, αλλά αφού το θέλετε θα σας το διευκρινίσω. Δεν εργαζόμαστε πάνω σε σενάριο χρεοκοπίας, δεν είναι θέμα χρονοδιαγράμματος, ούτε λογιστικό, αλλά θέμα πολιτικής δέσμευσης. Και μπορώ να σας το επαναλάβω όσες φορές το επιθυμείτε!".
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με τις ομιλίες τους το πρωί επιχείρησαν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να στείλουν σήμα στους δανειστές μας ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου να τονίζει ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κάνει λόγο για "νομισματικό πόλεμο".