Η Φινλανδία επιμένει να ζητά εγγυήσεις από την Ελλάδα, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Γερμανία. Εγγυήσεις συνεχίζει να ζητά και η Αυστρία. Εντός των ημερών θα βρεθεί πολιτική λύση εκτίμησε ο Ευ. Βενιζέλος. Πως αντιδρά η αντιπολίτευση
Η Φινλανδία επιμένει να ζητά εγγυήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση της δανειοδότησης της χώρας μας από τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί η Γερμανία.
Με νέες δηλώσεις της, η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών, επανέλαβε ότι η χώρα της δεν έχει αλλάξει στάση και ξεκαθάρισε προς τους δημοσιογράφους ότι τα φινλανδικά αιτήματα δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη. "Είναι κοινό καθήκον όλων των μελών της ευρωζώνης να φτιάξουν ένα μοντέλο το οποίο να μπορούν όλοι να δεχθούν. Το συζητάμε καθημερινά" δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Εγγυήσεις, όμως, συνεχίζει να ζητά και η Αυστρία, όπως δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ στην εφημερίδα "Die Presse".
Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε στο υπουργικό συμβούλιο ότι, εντός των ημερών, θα βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα.
Το νέο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδος φαίνεται να σκοντάφτει και στις σφοδρές αντιρρήσεις αρκετών βουλευτών της Μέρκελ για τις αρμοδιότητες του Μηχανισμού Στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ανέβαλε την επίσκεψή της στη Ρωσία ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Bundestag στις 23 Σεπτεμβρίου. Στην… χριστιδιανοδημοκρατική διένεξη παρενέβη ο ιστορικός ηγέτης της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Διεθνής Πολιτική" υποστήριξε: "Εγώ δεν θα έβαζα την Ελλάδα στο ευρώ. Αυτό ήταν ένα λάθος της τότε κυβέρνησης Σρέντερ , όπως λάθος ήταν και η παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Η διάσωση της Ευρωζώνης θα κοστίσει πολύ εάν δεν θέλουμε να έχουμε κακές εξελίξεις αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τη διάλυση της Ευρώπης".
Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι "Financial Times" εκτιμούν ότι το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι ουσιαστικά νεκρό, σημειώνοντας ότι στις φινλανδικές απαιτήσεις για εγγυήσεις προστίθεται η περιορισμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα την ώρα που το επιτόκιο των ελληνικών διετών ομολόγων φθάνει στο 44%.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Στη ΝΔ έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στον οποίο χρεώνουν κακούς χειρισμούς στην υπόθεση των εγγυήσεων. "Ο κ. Βενιζέλος πήγε, διαπραγματεύθηκε, συμφώνησε, υπέγραψε, πανηγύρισε και μετά παρακαλούσε τους Ευρωπαίους με επιστολές να μαζέψουν τα δικά του λάθη. Ένα το κρατούμενο. δύο, στο φόρο της εστίασης έχει βάλει διπλή φορολόγηση, το οποίο είναι παράνομο" υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δεν κρύβει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, επιμένει πως η αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα απαιτεί κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.
"Ο Βενιζέλος μπορεί να είναι ο Σισέ της πολιτικής. Αλλά σας θυμίζω, όμως με τον Σισέ μόνο ο Παναθηναϊκός έμεινε 10 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Δεν φτάνει ένας άνθρωπος. Πρέπει να πάμε εκεί όλοι. Και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλα κόμματα" είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Από την πλευρά του ο Συνασπισμός σημειώνει ότι "η διαφωνία για τις εγγυήσεις αποτελεί φυσική συνέχεια των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στο βαθμό που αυτές επιβεβαίωσαν την πρωτοκαθεδρία των αγορών, χωρίς να δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών στο βάθεμα της ύφεσης, την εκτίναξη της ανεργίας και της φτώχειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο".