Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία με τις ψήφους τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ. Τη συναίνεση στο θέμα της Παιδείας έφερε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά στην οποία συμφωνήθηκαν αλλαγές σε άσυλο και τρόπο εκλογής πρύτανη.
Η Νέα Δημοκρατία ψήφισε τελικά επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Παιδεία καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, Παπανδρέου – Σαμαρά οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να γίνουν δεκτές οι δύο από τις τρεις αλλαγές που πρότεινε η ΝΔ.
Στην τηλεφωνική συνομιλία συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία στη συνέχεια μιλώντας στη Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι με τις ρυθμίσεις ουσιαστικά καταργείται το άσυλο και πως θα υπάρξει η λίστα δύο – τριών υποψηφίων για τη θέση του πρύτανη, ο οποίος θα εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η τρίτη πρόταση της ΝΔ, για συμμετοχή και των φοιτητών στην εκλογή του πρύτανη δεν έγινε δεκτή, ωστόσο ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, από του βήματος της Βουλής τόνισε πως το θέμα μπορεί να λυθεί αργότερα και ξεκαθάρισε πως και το κόμμα του θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ωστόσο για να "χρυσώσει το χάπι" στη ΔΑΠ ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είπε στη Βουλή πως η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τη συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή του πρύτανη.
Η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για συναινετικό νομοσχέδιο και τόνισε:"Διαμορφώνονται όροι και προϋποθέσεις να υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, απαράδεκτο θα λέγαμε εμείς το λιγότερο, αυτό μου έρχεται να πω τώρα και δυστυχώς έχουμε καταντήσει να συζητάμε πως θα εκλέγεται ο πρύτανης και με ποια διαδικασία θα ψηφιστεί το συναινετικό νομοσχέδιο".
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ειρωνεύτηκε τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας: " Καλωσορίζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Σας πήρε δύο ημέρες. Θα ψηφίσετε 'ναι' επί της αρχής σε ένα νόμο που ψηφίσατε ως αντισυνταγματικό. Μπράβο σας".
Επίθεση κατά των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε: "Θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα. Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρονται κατά την πρόταση – ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο".
Θετικά υποδέχθηκε την κατάργηση του ασύλου, η Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές του κόμματός της υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ η ίδια τόνισε: "Το άσυλο καταργείται πλήρως, τέλος. Δεν υπάρχει πλέον, το πληρώσαμε αρκετά ξέρουμε τι σημαίνει άσυλο, ξέρουμε πως τελικά έγινε άσυλο κακοποιών και άσυλο στοιχείων τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στα πανεπιστήμια".
Αρνητική στάση κράτησε η "Δημοκρατική Αριστέρα" με τον Φώτη Κουβέλη να αναφέρει: "Εμείς επιμένουμε να θέλουμε και θα το κάνουμε να καταψηφίσουμε το σχέδιο νόμου επί της αρχής".
Με τον νέο νόμο για την Παιδεία, καταργείται το άσυλο, η εκλογή πρυτάνεων θα γίνεται από όλους τους διδάσκοντες χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών. Τα συγγράμματα θα εξακολουθήσουν να διανέμονται δωρεάν και σε έντυπη μορφή, ενώ το Τμήμα παραμένει ως πρόγραμμα σπουδών αλλά τα πτυχία θα τα δίνει η Σχολή.