Ολλανδία, Σλοβενία και Σλοβακία συντάχθηκαν με την Αυστρία, η οποία πρώτη ζήτησε επισήμως ανάλογη μεταχείριση με την Φινλανδία, δηλαδή εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά. Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση
Απροσδιόριστες διαστάσεις λαμβάνει η διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς μετά τη διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία για τη παροχή εγγυήσεων και πριν συζητηθεί στο Eurogroup σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, συντάχθηκαν με την Αυστρία η οποία πρώτη απ' όλους ζήτησε επισήμως ανάλογη μεταχείριση, δηλαδή εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά.
"Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι ανοικτό για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Θα διαπιστώσουμε αν ισχύει αυτό. Εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την εγγύηση, θα πρέπει να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη πραγματικότητα οι άλλες χώρες θα είναι αυτές που θα πληρώσουν. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί" τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας, Χάραλντ Βάιγκλαϊν στην "Helsingin Sanomat".
Η Αθήνα, από τη πλευρά της, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, επισημαίνοντας ότι στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας στο πρακτορείο "Reuters", ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να μπει σε τέτοιες συζητήσεις με άλλες χώρες. "Δεν συζητάμε με άλλες χώρες για εγγυήσεις. Μπαίνοντας σε τέτοιες συζητήσεις θα ακυρώναμε τη συνολική συμφωνία διάσωσης" υποστήριξε το κυβερνητικό στέλεχος.
Σε ανακοίνωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει ότι η συμφωνία με τη Φινλανδία τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων της Ευρωζώνης, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για κινδυνολογία. “Βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου. "
Η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της Ευρωζώνης σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011. Έχουμε δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική" τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Η είδηση των απαιτήσεων για παροχή εγγυήσεων και από άλλα μέλη της Ευρωζώνης προβληματίζει τις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμάται ότι έτσι υπονομεύεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο "AP": "Η συμφωνία των Φινλανδών δημιουργεί ασυμμετρίες στη βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα και ανοίγει τη πόρτα για ειδικές απαιτήσεις από άλλες χώρες".
Την έντονη δυσφορία τους εξέφρασε και η κυβέρνηση της Εσθονίας, θεωρώντας ότι και ο χειρισμός της συμφωνίας Ελλάδας – Φινλανδίας ήταν λανθασμένος αλλά και οι απαιτήσεις των υπολοίπων παραβιάζουν την αρχή της κοινής πολιτικής εντός της Ευρωζώνης. "Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές της Φινλανδίας, τα μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να ενημερώνονται γι' αυτά τα θέματα από το Eurogroup και όχι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οποιοιδήποτε ειδικοί όροι είναι χωρίς αμφιβολία παραβίαση της κοινής πολιτικής της Ευρωζώνης. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τις ευρωπαϊκές δημοσιονομικές πολιτικές, όχι να ζητάμε υποθήκες και επιτόκια μεταξύ μας" υποστήριξε στο "Baltic New Service", ο Γίργκιν Λίτζι, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
"Είναι φανερό ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, αφού όπως είχαμε επισημάνει, με τις 'εγγυήσεις' προς τη Φιλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους" δήλωσε επί του θέματος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.
Από την πλευρά του ο Συνασπισμός σχολίασε: "Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις μας για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε άθικτο το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην Ευρωζώνη".
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "Real" ανέφερε ότι "από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τους πολύ μεγάλους μας προβληματισμούς για την συμφωνία Φινλανδίας – Ελλάδας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη την οποία προκαλείται από την υποχρεωτική συμφωνία όλων των μελών, αλλά κακά τα ψέματα ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου, μ' αυτή την συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά από αυτό".