Συνταγματική δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στις 17 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης ζήτησαν Μέρκελ και Σαρκοζί. Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λύση το ευρωομόλογο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να τα χαρακτηρίζει "τελειωτικό χτύπημα".
Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης προκειμένου να μπει φραγμός στην κρίση χρέους από τις χώρες του νότου, πήραν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκαν το απόγευμα στο Παρίσι.
Οι κ. Μέρκελ και ο Σαρκοζί, συνόψισαν με τρεις λέξεις αυτό που θέλουν: "Αληθινή οικονομική διακυβέρνηση".
Ο Γάλλος πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη τύπου, είπε ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να συνεδριάζουν δύο φορές το χρόνο και να ορίζουν πρόεδρο θητείας 2,5 ετών ενώ πρότεινε ο πρώτος πρόεδρος να είναι ο κ. Ρομπάι.
Οι 17 αρχηγοί των κρατών -μελών της Ευρωζώνης, σημείωσε ο κ. Σαρκοζί, πρέπει να εγκρίνουν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι το λεγόμενο χρυσό κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μείωση ελλειμμάτων και να το βάλουν στο σύνταγμά τους μέχρι τότε.
"Ευχόμαστε τα 17 μέλη της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν πριν ή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2012 και οι 17, τον χρυσό κανόνα που συνίσταται στην εγγραφή στα συντάγματα και των 17 χωρών του κανόνα που θα επιβάλλει οι ετήσιοι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ώστε να επιστρέψουμε στην δημοσιονομική ισορροπία" είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
Όσον αφορά τα ευρωομόλογα η Γερμανίδα καγκελάριος τα χαρακτήρισε "τελειωτικό χτύπημα" λέγοντας ότι "δεν πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο που ορισμένοι το αποκαλούν έσχατη λύση θα λυθούν τα προβλήματα'".
"Νοιώθω -είπε η Γερμανίδα καγκελάριος- ότι ο κόσμος ψάχνει το ένα συμβάν τη μέθοδο που θα μας αποκαταστήσει για πάντα και θα μας βγάλει από την κρίση και σε αυτό το πλαίσιο συχνά αναφέρονται τα ευρωομόλογα ως έσχατη λύση. Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη χρειάζεται κάποιο ύστατο μέσο ούτε νομίζω ότι με αυτό που εγώ λέω 'τελειωτικό' χτύπημα μπορούν να λυθούν τα προβλήματα".
Ο Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να συμφωνήσει με την κ. Μέρκελ λέγοντας: "Η Καγκελάριος και γω έχουμε την ίδια θέση στο θέμα των ευρωομολόγων. Ενδεχομένως να εκφραστώ με διαφορετικό τρόπο αλλά είναι η ίδια θέση. Σε τι συνίστανται τα ευρωομόλογα; στο να εγγυώνται οι χώρες με τρία Α το χρέος όλων των χωρών της Ευρωζώνης. Θα εγγυόμασταν δηλαδή, το σύνολο του χρέους χωρίς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι δαπάνες και η συσσώρευση του χρέους. Ίσως μπορούμε να φανταστούμε μια μέρα τα ευρωομόλογα αλλά στο τέλος μια διαδικασίας ολοκλήρωσης".
"Όχι" είπαν και οι δύο ηγέτες στη διεύρυνση του μηχανισμού EFSF ενώ ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν κοινό όραμα για το μέλλον. Ταυτόχρονα τόνισε ότι υποστηρίζουν το ευρώ και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι δύο χώρες, ενώ είπε ότι υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τα προβλήματα της Ευρώπης, αναφέροντας ότι παράλληλα υπάρχει και φημολογία, υπάρχει και κερδοσκοπία.
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η φετινή χρονιά μια καλή χρονιά για τη Γαλλία και τη Γερμανία παρόλα τα προβλήματα.
Σχόλιο από υπουργείο Οικονομικών
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν τις αποφάσεις, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, που ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες από το Παρίσι, επισημαίνοντας ότι, ούτως ή άλλως η Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υπερισχύει του συντάγματος ενώ και επί της ουσίας, με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής προβλέπονται ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί μέσα στην επόμενη διετία.
"Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ' αποτέλεσμα υφίσταται ήδη καθώς σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των κύκλων του υπουργείου Οικονομικών και προσθέτουν: "Άλλωστε όλο το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σε αυτό στοχεύει: στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωζώνης".