Αυξημένες εμφανίζονται οι πρωτεγενείς δαπάνες παρά τον στόχο τουοικονομικού επιτελείου να τις συγκρατήσει. Ανεργία και ασφαλιστικά ταμεία βοηθούν στην ανοδική πορεία των δαπανών.
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του οικονομικού επιτελείου για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι η συγκράτηση των δαπανών. Παρά τον στόχο συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών, αυτές εμφανίζονται αυξημένες λόγω των μεγαλύτερων κονδυλίων που δίνονται για την καταπολέμηση της ανεργίας και την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.
Η εκτέλεση προϋπολογισμού, τουλάχιστον στο μέτωπο των δαπανών, απειλείται περισσότερο από τα ασφαλιστικά ταμεία που παραμένουν βραδυφλεγής βόμβα, καθώς από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι τα μεγαλύτερα ταμεία που χρηματοδοτούνται από το κράτος εμφανίζουν κίνδυνο υπερβάσεων, με δεδομένο ότι ήδη έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων κονδυλίων.
Παρά τις περικοπές που έγιναν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου τα ταμεία απορρόφησαν το 63% της ετήσιας χρηματοδότησης των 10,5 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ στα μισά του έτους απορρόφησε ήδη το 90,9% των 2,3 δισ. που του αναλογούν και ζήτησε έκτακτη επιχορήγηση 600 εκατ. ευρώ. Ενώ και ο ΟΑΕΕ απορρόφησε ήδη τα 630 από τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστει για την χρηματοδότηση του και ζήτησε επιπλέον 360 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση για να πληρώσει τις συντάξεις.
Η έκρηξη της ανεργίας είναι η αιτία που, όπως όλα δείχνουν, θα υπερδιπλασιαστεί η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ προκειμένου να στηριχθεί η απασχόληση. Ενώ στον προϋπολογισμό είχαν προβλεφθεί 500 εκατομμύρια υπάρχει εκτίμηση ότι τελικά ο οργανισμός θα επιχορηγηθεί με 1 δισεκατομμύριο 64 εκατομμύρια ευρώ.
Μεγάλη πληγή για την εκτέλεση προϋπολογισμού είναι και οι υπέρογκοι τόκοι που πληρώνει το ελληνικό κράτος για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων εκδόσεων εντόκων γραμματίων, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο. Ενώ το πρώτο επτάμηνο του 2010 είχαμε πληρώσει για τόκους 8 δισεκατομμύρια 819 εκατομμύρια ευρώ, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 10 δισεκατομμύρια 218 εκατομμύρια ευρώ.
Μονόδρομος χαρακτηρίζεται σε κάθε περίπτωση η άμεση εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, έτσι ώστε να μη διευρυνθεί η "μαύρη" τρύπα του προϋπολογισμού. Από τη μείωση λειτουργικών δαπανών πρέπει να εξοικονομηθούν 190 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, από τις συγχωνεύσεις φορέων και τη μείωση επιχορηγήσεων προσδοκώνται 540 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των δαπανών των ταμείων και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων 1 δισεκατομμύριο 188 εκατ. ευρώ.