Στο στόχαστρο των ελεγκτών της τρόικα θα μπούν τα έσοδα και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, οι συγχωνεύσεις οργανισμών του δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις. Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους
Στους ρυθμούς της επόμενης αξιολόγησης της τρόικα, που επιστρέφει στις 22 Αυγούστου, άρχισε να κινείται το οικονομικό επιτελείο, με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, όπου από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα αλλά και την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας.
Πέρα από τις δημοσιονομικές αποκλίσεις του πρώτου εξαμήνου, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να καλυφθούν από τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα και τις νέες περικοπές, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για μια σειρά εκκρεμοτήτων.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, πέρα από τη δυνατότητα είσπραξης 1,3 δισ ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων, ενώ πονοκέφαλο προκαλεί η εικόνα των αγορών. Στο πεδίο του δημοσίου, η τρόικα θα ζητήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού έως το 2015, το Νέο Μισθολόγιο που θα ισχύσει στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως επίσης τα στοιχεία που πρέπει να δημοσιοποιούνται μηνιαίως για τις μετακινήσεις προσωπικού. Ειδικά για τους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αναμένεται να ασκηθεί πίεση για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων, όπως επίσης των διατάξεων για την εργασιακή εφεδρεία.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, η τρόικα θα ζητήσει ενημέρωση για τη προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου – μαμούθ, για τη πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως και των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για "νέα αντιλαϊκή θύελλα", για "διάλυση της κοινωνίας" αλλά και για "επιθετικές αποφάσεις". Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και γενικότερα προαναγγέλλει νέους μεγαλύτερους εκβιασμούς, νέα άγρια αντιλαϊκή θύελλα. Ο λαός μπορεί να την αποκρούσει μόνο αν βγάλει τα σωστά συμπεράσματα για τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και εγκαταλείψει τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα των κομμάτων, του συστήματος και του 'ευρωμονόδρομου' ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι "η εμμονή της κυβέρνησης στον ίδιο αδιέξοδο και καταστροφικό δρόμο της πολιτικής των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων λιτότητας οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση, μέσω της αύξησης της ανεργίας και την οικονομία σε τέλμα, λόγω της μεγάλης ύφεσης".
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμμαχία επισημαίνει ότι "η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης απαιτεί την αντιμετώπιση της πολιτικής αβεβαιότητας με ριζοσπαστικές και επιθετικές αποφάσεις από το σύνολο των ηγετών της Ευρώπης".
Έντονος προβληματισμός
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο για την ανάσχεση των υφεσιακών πιέσεων, οι οποίες σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να ενταθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω των νέων, σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που ήδη εφαρμόζονται από τον Ιούλιο.
Στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε τούνελ ύφεσης και στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τη μικρή βελτίωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες. Η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει μείωση 12,2%, οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία που προορίζονται για την εσωτερική αγορά εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,9%, οι πωλήσεις στο χονδρικό εμπόριο είναι μειωμένες κατά 11,4% και στο λιανικό εμπόριο κατά 10,9%, ενώ και η οικοδομική συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 30,3%. Λίαν επιβαρυντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται και η εκτίναξη της ανεργίας στο 16,6%.
Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ, που έρχεται στην Αθήνα τον Οκτώβριο με σχέδιο για την αναθέρμανση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι το βασικό ζητούμενο είναι η άμεση εφαρμογή των μέτρων, εισηγείται ακόμα και τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στα πρότυπα των χωρών του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπου ως γνωστόν πολλά εργασιακά δικαιώματα μπήκαν στον "πάγο".
"Η Ελλάδα εισήγαγε πρόσφατα ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη διοίκηση οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν με συνέπεια. Με το σχέδιο επενδύσεων και ανάπτυξης που πρότεινα, θέλω να στηρίξω αυτήν ακριβώς τη διαδικασία. Όταν σκεφτόμασταν τις δυνατότητες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δεν βάλαμε φραγμούς και απαγορεύσεις στη σκέψη μας. Οπότε πρότεινα να εξεταστεί ακόμη και η εγκαθίδρυση ειδικών οικονομικών ζωνών" αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Ρέσλερ.
Προκλητικός εμφανίζεται εκ νέου με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο διευθυντής του γερμανικού ινστιτούτου ερευνών, δείχνοντας στην Ελλάδα τη πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη. "Θα ήταν καλύτερο για όλους και ιδίως για τους Έλληνες, η Ελλάδα να φύγει προσωρινά από την Ευρωζώνη" υποστηρίζει ο Χανς Βέρνερ Σιν.