Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας ακριβός προορισμός και να μη μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες παρά τις προσφορές και την προσπάθεια που γίνεται για να τονωθεί ο τουρισμός στη χώρα μας
Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας ακριβός προορισμός και να μη μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες παρά τις προσφορές και την προσπάθεια που γίνεται για να τονωθεί ο τουρισμός στη χώρα μας, στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία.
Παράδειγμα, για ένα δίκλινο αυτή την περίοδο του Αυγούστου, σε ξενοδοχείο τριών αστέρων στην Σαντορίνη μπορεί να κοστίσει από 80 μέχρι 150 ευρώ όταν για δωμάτιο ίδιας κατηγορίας στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη ένας ταξιδιώτης θα πρέπει να πληρώσει από 50 μέχρι 80 ευρώ.
Για φαγητό, σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στο Βόσπορο, ένας επισκέπτης θα πληρώσει από 6,5 ευρώ μέχρι 12 ευρώ για το πιο ακριβό πιάτο, στη Βαρκελώνη από 6 μέχρι 11, όταν στην Πλάκα ένας τουρίστας θα πληρώσει από 9 μέχρι 15 ευρώ. Μαζί με το κόστος της βενζίνης και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που φέτος αυξήθηκαν κατά 10%, τα έξοδα αυτά είναι απαγορευτικά για έναν ταξιδιώτη.
Ωστόσο, τα σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό τους δυο πρώτους μήνες του καλοκαιριού είναι ικανοποιητικά. Τον Ιούλιο μικρή μείωση στις διεθνείς αφίξεις παρατηρήθηκε μόνο στην Αθήνα, κατά 0,48% σε σχέση με πέρυσι, όταν τον Ιούνιο υπήρχε αύξηση 1,15%.
Στην Θεσσαλονίκη φέτος παρατηρήθηκε αύξηση 12,36% κυρίως λόγω των επισκεπτών από τη Ρωσία και τις άλλες βαλκανικές χώρες, στη Ρόδο αύξηση 21,06%, στην Κω 20,23%, στην Κέρκυρα 8,96%, στο Ηράκλειο 13,44% και στη Σαντορίνη αύξηση 11,5%.
Αν δεν είχαν προηγηθεί τα σοβαρά επεισόδια στις αρχές του καλοκαιριού και οι απεργιακές κινητοποιήσεις, επισημαίνουν παράγοντες τουτουρισμού, οι αφίξεις στη χώρα μας θα ήταν ακόμη περισσότερες. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούλιο η αυξητική τάση στις αφίξεις υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η εικόνα είναι διαφορετική για τον εσωτερικό τουρισμό, αφού η οικονομική κρίση αναγκάζει τους Έλληνες να περιορίσουν κατά πολύ τις διακοπές τους ή να μη φύγουν καθόλου. Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις τονίζουν ότι η αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών δεν μπορούν να αναπληρώσουν το κενό από τη μείωση του εγχώριου τουρισμού. Ολοένα και λιγότερου είναι οι Έλληνες που μπορούν φέτος να ταξιδέψουν.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το 62% των Ελλήνων δεν θα κάνει φέτος καθόλου διακοπές, όταν το ποσοστό αυτό πέρυσι έφθανε το 59%. Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης ότι το 46% θα κάνει μόνο 7 μέρες διακοπές, το 25% 10 μέρες και μόλις το 15% θα μπορέσει να κάνει 30 ημέρες διακοπές.