Υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Standard & Poor's. Κόντρα του Οίκου με την αμερικανική κυβέρνηση. Ηχηρή αντίδραση του Πεκίνου, που κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι του αμερικανού χρέους.
Δύσκολη προμηνύεται η επόμενη εβδομάδα για τις αγορές και τα χρηματιστήρια μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την Standard & Poor's με το κλείσιμο των αγορών.
Ο οίκος αξιολόγησης για πρώτη φορά μετά το 1860, όταν και ξεκίνησε να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα ομολόγων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως αποφάσισε την υποβάθμιση στερώντας από τους Αμερικανούς το άριστα (ΑΑΑ) για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους όπως αναφέρει στην αιτιολογική του έκθεση. Μάλιστα ο επικεφαλής του Οίκου, Τζον Σέιμπερς, τόνισε: "Η πολιτική διαμάχη που είδαμε για το όριο του χρέους δεν ήταν κάτι που περιμέναμε: Να μην έχει βρει λύση η αμερικανική κυβέρνηση μια μέρα πριν να έχει να πληρώσει το Δημόσιο. Επιπροσθέτως υπάρχει μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πρόβλεψη όπου βλέπουμε διαρκή άνοδο της σχέσης ΑΕΠ – χρέους που δείχνει ότι δεν θα είναι πλέον συμβατό και με πολλές άλλες αξιολογήσεις ΑΑΑ".
Της ανακοίνωσης της απόφασης αυτής προηγήθηκαν ώρες διαβουλεύσεων και αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο που είχε ενημερωθεί εγκαίρως. Το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα, εντόπισε πρόβλημα στα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Οίκος αξιολόγησης και επετέθη αναφέροντας ότι "μια αξιολόγηση με ψεγάδια 2 τρισ. δολαρίων είναι ξεκάθαρη απόδειξη πως όλο το σκεπτικό είναι λάθος".
Η Standard & Poor's παραδέχθηκε αφενός ότι χρησιμοποίησε στοιχεία από μια εναλλακτική έκθεση του Κογκρέσου ωστόσο κατέληξε πως οι αριθμοί δεν αλλάζουν τις προβλέψεις της σε ο,τι αφορά το έλλειμμα και μακροπρόθεσμα το χρέος. Επίσης ο Οίκος τονίζει πως η εν λόγω έκθεση δεν επηρεάζει την άποψη του για την ικανότητα των πολιτικών στην Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Standard & Poor's δεν έλαβε υπόψη της τα οφέλη από την συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα στο Κογκρέσο, ενώ η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η υποβάθμιση δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αγορές και πωλήσεις των κρατικών ομολόγων.
Όταν έγινε η ανακοίνωση της υποβάθμισης, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε ήδη αναχωρήσει για το Camp David, όμως στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, αφού τόνισε ότι προτεραιότητα του είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, ζήτησε από τα δύο κόμματα να συνεργαστούν.
"Προβλέψιμη" χαρακτήρισε την υποβάθμιση ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, τονίζοντας όμως ότι η αμερικανική οικονομία είναι σταθερή. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο η Ινδία χαρακτήρισε την κατάσταση "σοβαρή", όμως οι Ιάπωνες δήλωσαν ότι εξακολουθούν να θεωρούν πολύ ελκυστικά τα αμερικανικά ομόλογα.
Όμως το Πεκίνο, που διαθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι του αμερικανικού χρέους εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ουάσιγκτον μέσω ανακοίνωσης του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, η οποία αναφέρει: "Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου, έχει τώρα κάθε δικαίωμα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα του χρέους τους. Πρέπει να εξεταστεί η διεθνής επιτήρηση σχετικά με το ζήτημα των αμερικανικών δολαρίων, ενώ ένα νέο, σταθερό κι ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει επιλογή, προκειμένου να αποτραπεί η πρόκληση καταστροφής από μία μοναδική χώρα"
Τα αμερικανικά ομόλογα, που ως σήμερα θεωρούνται ως η ασφαλέστερη επένδυση σε διεθνές επίπεδο, αξιολογούνται πλέον από τον S&P χαμηλότερα από τα ομόλογα που εκδίδονται από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.
Οι αναλυτές δεν συμφωνούν για τις επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, ωστόσο σε γενικές γραμμές πιστεύουν ότι το πλήγμα θα επιβαρύνει μια ψυχολογία ήδη αρνητική για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας.