Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τους τελικούς όρους που θα ενεργοποιήσουν το δεύτερο "πακέτο" στήριξης για τη χώρα μας και το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας των πιέσεων που δέχονται οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τους τελικούς όρους που θα ενεργοποιήσουν το δεύτερο "πακέτο" στήριξης για τη χώρα μας και το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να ολοκληρώσει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Η ανησυχία γίνεται εντονότερη καθώς το ζήτημα δεν αναμένεται να έχει κλείσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει μέσα σε αυτό το δίμηνο και η Ελλάδα θα είναι εκτεθειμένη στις επιθέσεις των αγορών.
Ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα χαρακτήρισε τη κρίση ο Ευαγ. Βενιζέλος, παρατηρώντας ότι ακόμα και μεγάλες οικονομίες υφίστανται πρωτοφανή μεταχείριση από τις αγορές, ενώ τόνισε μιλώντας στη Βουλή: "Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε δεν έχει εμπεδωθεί η συνείδηση επείγοντος και κινδύνου που πρέπει να επικρατεί στη χώρα. Ελπίζω ότι όλοι είστε ενήμεροι για τα βασικά ειδησεογραφικά δεδομένα. Η ευρωζώνη υφίσταται τις τελευταίες ημέρες μια οργανωμένη επίθεση στον πυρήνα της".
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: "Είτε θα οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη και σε μια ευρωζώνη ισχυρή, σε μια Ευρώπη αποτελεσματική. Μια Ευρώπη η οποία θα μπορέσει να απαντήσει στην κρίση χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα συμπεριλαμβανομένων και των ομολόγων ή θα πάμε σε μια διάλυση".
Οι φήμες που θέλουν την Ιταλία να εξετάζει την πιθανότητα εξαίρεσής της από την επόμενη δόση του δανείου για την Ελλάδα, λόγω δημοσιονομικών προβλημάτων εντείνονται καθώς δεν αποκλείεται και η 6η δόση προς τη χώρα μας να δοθεί με βάση τον παλιό μηχανισμό.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πάντως χαρακτήρισε εξωφρενική μια τέτοια πιθανότητα και συμπλήρωσε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση. Η βιωσιμότητα του χρέους και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης προκάλεσαν εν τω μεταξύ, έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Α. Τσίπρα, με τον τελευταίο να δηλώνει: "Σας μέμφομαι ότι η λογική σας, η λογική της διάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, περνάει ακριβώς μέσα από τη διαιώνιση της λογικής αυτού του βαρελιού χωρίς πάτο, που λέγεται χρηματοπιστωτικό σύστημα".
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών "σήκωσε το γάντι" της αντιπαράθεσης και τόνισε: “Δεν έχει πάτο το βαρέλι της ανευθυνότητας. Το βαρέλι του δημοσίου χρέους αγωνιζόμαστε να αποκτήσει πάτο. Αλλά το βαρέλι της πολιτικής και χρηματοοικονομικής ανευθυνότητας είναι άπατο και λυπάμαι που το λέω.Ο κ. Τσίπρας μίλησε προηγουμένως σαν να είναι αυτός που επιχαίρει πάνω στα αποκαΐδια της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Πως να αντιμετωπίσει η Βουλή και η κυβέρνηση το φαινόμενο ενός αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος που έρχεται εδώ και λέει ότι το χρέος μας δεν είναι διαχειρίσιμο".
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πήρε εκ νέου το λόγο και πρόσθεσε: "Ανευθυνότητα κ. Αντιπρόεδρε της κυβερνήσεως δεν είναι ότι εμείς επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους από αυτή την αδιέξοδη, από αυτή την ανεύθυνη πολιτική, που ασκείται με επίκεντρο τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και εσείς την ακολουθείται κατά γράμμα. Ανευθυνότητα ήταν όταν η κύρια επίτροπος βγήκε στο δημόσιο λόγο και είπε ότι κινδυνεύει το ευρώ. Ανευθυνότητα κ. πρωθυπουργεύοντα αντιπρόεδρε είναι ότι όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ανέβαιναν τα spreads ο προκάτοχος σας έλεγε ότι είμαστε Τιτανικός και βουλιάζουμε και περίμενε ότι έτσι θα δανειστεί. Ανευθυνότητα είναι ότι όταν καλούσε ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας μίλαγε για τη διαφθορά ότι αυτό ήταν το μέγα πρόβλημα της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή υπογείως είχε συμφωνήσει με τον κ. Στρος Καν, να πάει τη χώρα μας στο ΔΝΤ".
Σφοδρή ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε: "Ποιος θα χάσει αν καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ; Αυτοί που έχουν βγάλει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό; Αυτοί που έχουν επενδύσει σε ομόλογα και κινητές αξίες εκτός Ελλάδος; Αυτοί που έχουν ακίνητα εκτός Ελλάδος; Θα χάσουν οι άνεργοι. Αυτοί που θα γίνουν άνεργοι επειδή θα κλείσουν επιχειρήσεις, ο μεγάλος όγκος των μικρομεσαίων, οι μικροϊδιοκτήτες που θα δουν να απαξιώνεται η ιδιοκτησία τους, θα χάσει ο ελληνικός λαός".