Ανησυχία σε Ρώμη, Μαδρίτη αλλά και Παρίσι μετά την επίθεση των αγορών στα δεκαετή ομόλογα. Εξηγήσεις από τον Μπερλουσκόνι στη Βουλή. Ανέβαλε τις διακοπές του ο Θαπατέρο. "Συναγερμός" στο Παρίσι μετά τις πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα.
Υπερασπιζόμενος την πολιτική του ενώπιον της Βουλής εμφανίστηκε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά από ένα μήνα σιωπής, τη στιγμή που οι αγορές συνέχιζαν για δεύτερη ημέρα την επίθεσή τους στην ιταλική οικονομία και ο κυβερνητικός συνασπισμός βρισκόταν σε αναταραχή. "Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα και η κρίση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες είναι άμεση συνέπεια μιας κρίσης εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές", τόνισε ο Καβαλιέρε.
Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε αβάσιμες τις αντιδράσεις των αγορών και πρόσθεσε πως το χρέος είναι κακή κληρονομιά του παρελθόντος.
Το κλίμα δυσχεραίνει και η πολιτική αστάθεια μετά τις συνεχείς φήμες για έντονες διαφωνίες εντός της κυβέρνησης αλλά και για το ενδεχόμενο παραίτησης του Ιταλού υπουργού Οικονομικών. Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητά συνεχώς προσφυγή στις κάλπες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι οι εξελίξεις στην ιταλική οικονομία οφείλονται στην γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη, οι αγορές άσκησαν και σήμερα μεγάλες πιέσεις.
Έτσι για τα δεκαετή ιταλικά ομόλογα τα μεν spreads έφθασαν τις 393 μονάδες βάσης και το επιτόκιο κυμάνθηκε στο 6,25%. Η κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας ανέφερε σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.
Στην έκτακτη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών το πρωί της Τετάρτης στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις δηλώσεις του.
Ωστόσο την υποστήριξη του στην Ρώμη εξέφρασε με σαφήνεια ο Ευρωπαίος επίτροπος Ρεν, τονίζοντας ότι η Ιταλία παίρνει τα κατάλληλα μέτρα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα διάσωσης ούτε της Ισπανίας και βεβαίως ούτε της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε: "Δεν γίνεται καμία συζήτηση γι' αυτό το θέμα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο έργο και στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Με την επίτευξη συμφωνίας (στη Σύνοδο Κορυφής), έγιναν πράξη. Άρα, δεν υπάρχει λόγος να τις αμφισβητούμε".
"Συναγερμό" έχουν προκαλέσει και στο Παρίσι οι σημερινές πιέσεις στα γαλλικά δεκαετή ομόλογα καθώς τα spreads έφτασαν στις 78 μ.β. που αποτελεί και το υψηλότερο σημείο μετά την είσοδο της Γαλλίας στην ευρωζώνη.
Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συζήτηση στη Βουλή από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου κατά την οποία θα επικυρωθεί και η συμμετοχή της Γαλλίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Η αντίδραση από αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς το παρόν είναι χλιαρή, εν μέσω και των καλοκαιρινών διακοπών. Δεν συζητήθηκε καν το θέμα στο σημερινό υπουργικό Συμβούλιο, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ , τονίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος συναγερμού. "
Περιμένουμε ότι τα μεταρρυθμιστικά πακέτα της Ισπανίας και της Ιταλίας θα πείσουν τις αγορές", δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, όμως, μιλώντας στο κρατικό κανάλι της χώρας του, χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση για όλη την Ευρώπη.
Αναλυτές σχολίαζαν στο Reuters ότι ενδεχομένως να επικρατεί πανικός και στη Μαδρίτη, καθώς τα ισπανικά ομόλογα έφτασαν σήμερα στο κόκκινο μια ημέρα πριν από διπλή δημοπρασία. Έτσι τα μεν spreads έφθασαν στις 407 μονάδες και το επιτόκιο στο 6,41%
Η κρίση έχει ανατρέψει τελείως τα σχέδια του απερχόμενου Σοσιαλιστή πρωθυπουργού. Ο Θαπατέρο ανέβαλε πάλι σήμερα την αναχώρηση του για τις διακοπές του προκειμένου να προεδρεύσει συνάντησης με την υπουργό Οικονομικών Σαλγάδο κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να συζητηθεί νέο πακέτο μέτρων στις 19 Αυγούστου, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.