Μήνυμα ότι η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων έστειλε και πάλι η επικεφαλής του ΔΝΤ. Δεν υπάρχει "πολυτέλεια του χρόνου" είπε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως θα υπάρξει τεχνική βοήθεια ώστε η εφαρμογή αυτή να είναι ακριβής και γρήγορη. Έκανε ειδική αναφορά στο προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Μήνυμα ότι η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε και την ταχεία προώθηση των μεταρρυθμίσεων στα μέτωπα της φοροδιαφυγής, του δημόσιου τομέα και των ιδιωτικοποιήσεων έστειλε και πάλι η επικεφαλής του ΔΝΤ, μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Ουάσινγκτον.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία, η οποία -όπως έτυχε θετικής υποδοχής από τις αγορές- για τη στήριξη των χωρών που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό μέχρις ότου καταφέρουν να ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, προκειμένου να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τα προγράμματά τους. Αυτό σημαίνει ότι για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες η βασική προτεραιότητα είναι η "εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή", τόνισε.
Δεν υπάρχει "πολυτέλεια του χρόνου" είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η εφαρμογή πρέπει να γίνει γρήγορα, και υπογράμμισε ότι το Ταμείο και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σκοπεύουν να παράσχουν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ακριβής εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια αποκλειστικά τεχνική βοήθεια.
"Πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή του προγράμματος… Ποιο το όφελος να ψηφίζονται σημαντικά προγράμματα στη Βουλή, όταν σε δεύτερη φάση αγνοείται παντελώς η ουσία της εφαρμογής του προγράμματος ή για να είμαι πιο σαφής 'ανακατασκευάζεται' το βόλεμα μέσα στο οποίο έχουν συνηθίσει να λειτουργούν. Έτσι, έχει χαθεί η ουσία" ανέφερε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.
Και πρόσθεσε: "Γι' αυτό από κοινού το ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης και η Κομισιόν θα παρέχουν επί τόπου τεχνική βοήθεια στα υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να διασφαλίσουν ότι θα γίνουν τα πράγματα. Δεν έρχονται με σκοπό… να καταλάβουν την Ελλάδα, διότι δεν είναι αυτό το θέμα. Ένα κυρίαρχο κράτος παραμένει κυρίαρχο. Στόχος είναι να παράσχουμε την τεχνική βοήθεια που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα".
Η κ. Λαγκάρντ έκανε ειδική αναφορά στο προγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, και είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα. "Η Ελλάδα έχει πολλά διάθεσιμα περιουσιακά στοιχεία" ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να υλοποιηθεί επιτυχώς.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ περιείχαν και κριτική προς την ελληνική αντιπολίτευση, η οποία -όπως είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ- δεν βοηθά, γι' αυτό και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες στο έργο της. Μάλιστα, αντιπαρέβαλε την περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου όπως είπε οι πολιτικές δυνάμεις συμπεριφέρθηκαν θαρραλλέα.
Χτες, στα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά και τα στελέχη του ΔΝΤ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσάρλς Νταλάρα, δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη στήριξη προς τη χώρα αρκεί και η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου.
Μάλιστα, ο Τσάρλς Νταλάρα, ο άνθρωπος που ηγήθηκε των συζητήσεων για την οριστικοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να επιστρέψει στις αγορές μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ωστόσο, συνέδεσε τη συμμετοχή των ιδιωτών με τη νέα συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
"Αν το ΔΝΤ αρνηθεί την επιπλέον βοήθεια για την Ελλάδα, τότε δεν είναι άκυρη μόνο η δική μας συμφωνία, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό σχέδιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει χωρίς τη συνέχιση της στήριξης από το ΔΝΤ" ανέφερε ο επικεφαλής του IIF.
Oι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, με σύσκεψη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", δήλωσε ότι η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 θα ξεκινήσει στα μέσα Αυγούστου και επιδίωξη είναι να διαρκέσει λίγες μόνο ημέρες.
Στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικα
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η πορεία δαπανών και εσόδων και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων της τρόικας που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της έγκρισης της 6ης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης.
Το τεχνικό κλιμάκιο καταφθάνει στην Αθήνα την Τετάρτη, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν έρθει το αργότερο ως τις 16 Αυγούστου.