Δεν προκαλεί έκπληξη στην κυβέρνηση και την Κομισιόν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Mooody's, κατά 3 βαθμίδες, μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση χρεοκοπίας, που έρχεται 4 ημέρες μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος.
Δεν προκαλεί έκπληξη στην κυβέρνηση και την Κομισιόν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Mooody's, κατά 3 βαθμίδες, μία βαθμίδα πάνω από την αξιολόγηση χρεοκοπίας.
Η υποβάθμιση έρχεται 4 ημέρες μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος και στη σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος εκτιμά ότι η συμφωνία για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων ισοδυναμεί με χρεοκοπία αφού οι ιδιώτες πιστωτές θα καταγράψουν ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο οίκος, όμως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε θα αυξήσει την πιθανότητα σταθεροποίησης και τελικά μείωσης του συνολικού βάρους του χρέους της Ελλάδας.
Στην ανακοίνωσή της, η Moody's εκτιμά ότι με το πρόγραμμα επωφελείται όλη η Ευρωζώνη αφού απομακρύνεται ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, όμως τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα προκλήσεις φερεγγυότητας, καθώς το χρέος της θα παραμείνει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν πολύ σημαντικοί κίνδυνοι στην εφαρμογή της δημοσιονομικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.
Σχολιάζοντας την κίνηση της Moody's στο Ράδιο 9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για αξιολογήσεις των οίκων που έχουν ξεπεραστεί από τις αποφάσεις της συνόδου, καθώς δεν επηρεάζουν ούτε τη χρηματοδότηση της χώρας ούτε τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. "Πιθανώς, να έχουμε κι άλλες αντιδράσεις. Δυστυχώς γι' αυτούς, δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια τώρα… Δεν έχουν καμία πρακτική αξία" ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.
Η εκπρόσωπος του Όλι Ρεν απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη η υποβάθμιση και σημείωσε ότι "χρήσιμο θα ήταν να την διαβάσει κανείς προσεκτικά", συμπληρώνοντας ότι η επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση του οίκου.
Το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι η νέα δανειακή σύμβαση που θα πρέπει να συνταχθεί τον Σεπτέμβριο, με τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν πρόκειται να περιέχει νέα μέτρα, πέρα από τα όσα έχουν ψηφισθεί με το Μεσοπρόθεσμο, με την προτεραιότητα να δίνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ψήφιση και εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, στην επιτάχυνση των συγχωνεύσεων και των λουκέτων σε οργανισμούς του δημοσίου, στο πλήρες άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τόνωση της ανάπτυξης και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, παράλληλα με το "ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ". Ήδη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε για την Τετάρτη σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας με τους Γερμανούς βιομηχάνους και οικονομικούς παράγοντες για να τους ενθαρρύνει να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Τι λέει η αντιπολίτευση στην Αθήνα
Η ΝΔ δεν τοποθετήθηκε επί της υποβάθμισης, με τον αναπληρωτή τομεάρχη του τομέα οικονομίας του κόμματος Χρήστο Σταϊκούρα να σχολιάζει για την απόφαση της συνόδου μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: "Είναι γεγονός ότι πήραμε μια ανάσα, είναι θετικό ότι έχουν βελτιωθεί οι όροι του δανεισμού και έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης σε πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, καθώς και ότι ενισχύεται η ρευστότητα τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών. Όμως, όσο δεν αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα και δεν έχουμε θετικό πρόσημο στους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται".
"Είτε υποβαθμίζει είτε αναβαθμίζει η Moody's και οι άλλοι οίκοι του ιμπεριαλισμού, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έρχονται μέρες κόλασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την συμπόρευση με το ΚΚΕ και την οργανωμένη πάλη που θα κάνει αφόρητη τη ζωή κυβέρνησης – ΝΔ – πλουτοκρατίας και θ' ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε σχετικά με την υποβάθμιση: "Ουδεμία έκπληξη. Πρόκειται για μέρος του συμφωνηθέντος σεναρίου που απαιτεί πιστωτικό επεισόδιο προκειμένου να υπάρξει η ανάκαμψη μέσω των μηχανισμών της ΕΕ".
"Η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο έλεος των αγορών και ότι η αποσπασματική εφαρμογή ημίμετρων δεν δίνει λύση στο πρόβλημα" σημειώνει ο Συνασπισμός.
"Μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών με παράλληλη μείωση των φόρων και σύλληψη της φοροδιαφυγής, καθώς και άρση όλων των αντικινήτρων που αναστέλλουν την ανάπτυξη, χρειάζονται για να προκύψουν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Αν δεν συμβεί αυτό, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχει η οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια" αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.