Κόσμος

Έγιναν τραγικά λάθη;

11.07.2011 | 22:46

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τo επικίνδυνο φορτίο πυρομαχικών που βύθισε στο πένθος την Κύπρο βρισκόταν στη ναυτική βάση για περισσότερο από 2 χρόνια και κανένας δεν ανέλαβε να απομακρύνει τα 98 εμπορευματοκιβώτια ή να φροντίσει ώστε να καλυφθούν.

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τo επικίνδυνο φορτίο πυρομαχικών που βύθισε στο πένθος την Κύπρο βρισκόταν στη ναυτική βάση για περισσότερο από 2 χρόνια και κανένας δεν ανέλαβε να απομακρύνει τα 98 εμπορευματοκιβώτια ή να φροντίσει ώστε να καλυφθούν, παρά τις καταγγελίες και ενώ η θερμοκρασία τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούσε και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

 

Ο γιος του δοικητή του βάσης Αντρέα Ιωαννίδη, που βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα, κατήγγειλε μιλώντας στο ΡΙΚ ότι το υπουργείο Άμυνας αγνόησε τις συνεχείς προειδοποιήσεις του πατέρα του. "Ήταν μια έκρηξη στα θεμέλια του κράτους μας. Είναι ανήκουστο! Επανειλημμένες οχλήσεις από τον πατέρα μου και από άλλους αξιωματικούς για καταστροφή ή απομάκρυνση έπεσαν στο κενό" τόνισε.

 

Όπως καταγγέλλει ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή, ο πατέρας του είχε χαρακτηρίσει "ωρολογιακή βόμβα" τα εμπορευματοκιβώτια και είχε επισημάνει εδώ και καιρό τους κινδύνους απο την εγκατάσταση του φορτίου στη βάση. Μάλιστα, είχε αποστείλει επιστολές τόσο προς την ηγεσία του ΓΕΕΦ όσο και προς του υπουργείο Άμυνας, με τις οποίες ζητούσε την μεταφορά των εκρηκτικών από το στρατόπεδο ή τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους.

 

Σε κρίσιμη σύσκεψη που έγινε πριν από μια εβδομάδα στο υπουργείο Άμυνας της Κύπρου αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά οι κίνδυνοι από τα πυρομαχικά μέσα στη ναυτική βάση, όπως αποδεικνύεται όμως οι προειδοποιήσεις και παλι αγνοήθηκαν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για κάποια θέματα υπήρξε ενημέρωση μόλις σήμερα.

 

Το φως της δημοσιοτητας ειδαν πληροφοριες σύμφωνα με τις οποιες την περασμένη Τετάρτη είχαν δοθεί οδηγίες να ψύχονται τα εμπορευματοκιβώτια και να απομακρυνθούν ώστε να καταστραφούν από πυροτεχνουργούς του στρατού.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας το μεσημέρι στο MEGA δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς και πρόσθεσε:"Θα εξεταστούν όλες οι πληροφορίες αλλά δεν μπορεί κανένας να πει με βεβαιότητα τίποτα. Πρέπει να γίνουν εκτεταμένες έρευνες". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, δήλωσε το απόγευμα ότι το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς έχει σχεδόν αποκλειστεί.

 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ζητά έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις και τονίζει: "Σε μια έρευνα όλα θα πρέπει να τίθενται στο μικροσκόπιο. Μια σωστή έρευνα δεν πρέπει να αποκλείσει και τη δολιοφθορά αλλά απλώς δεν φαίνεται να είναι η μεγάλη πιθανότητα. Ο αξιωματικός του Ναυτικού, Ιωαννίδης προέβη σε επανειλημμένες παραστάσεις για την ανάγκη μετακίνησης αυτών των εμπορευματοκιβωτίων. Θα κατανεμηθούν οι ευθύνες την ώρα που πρέπει".

 

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για "εγκληματική αμέλεια, αδιαφορία και μικροκομματικές σκοπιμότητες που οδήγησαν στην καταστροφή". "Αν πάρουμε απλά και μόνο ένα σενάριο της όποιας δολιοφθοράς, δεν θα τοποθετούσαν 2-3 κιλοτόνους εκρηκτικής ύλης που ισοδυναμεί με ατομική βόμβα δίπλα σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου καταγγέλλει ότι ακόμη και όταν πήγαν οι πυροσβέστες να σβήσουν την πρώτη φωτιά έγιναν εγκληματικά λάθη, αφού δεν ενημερώθηκαν ότι η φωτιά ήταν δίπλα στα εκρηκτικά.

 

Μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Κύπρου Λεωνίδας Λεωνίδου παραδέχεται ότι έγιναν λάθη όλο αυτό το διάστημα. "Όταν υπάρχει ένα τραγικό αποτέλεσμα σίγουρα κάτι κάναμε λάθος, αυτό θα πρέπει να το αποκαλύψει η έρευνα" ανέφερε.

Κόσμος