Σοβαρό προβληματισμό σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλεί ο νέος γύρος σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πυροδοτήθηκε και από δηλώσεις Σόιμπλε. Ρεν και Τρισέ διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Σοβαρό προβληματισμό σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλεί ο νέος γύρος σεναρίων για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που πυροδοτήθηκε και από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου των 110 δισ. ευρώ, που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αρκούν για τη μελλοντική έξοδο της χώρας μας στις αγορές.
"Είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει σημαντικές υποχρεώσεις τα επόμενα χρόνια. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συμφωνήσαμε επί της αρχής να επεκτείνουμε τη διάρκεια του δανείου. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό θα είναι αρκετό" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η παραδοχή αυτή ήταν αρκετή για να φουντώσει τα σενάρια στον γερμανικό Τύπο, με το "Spiegel" να κάνει λόγο για τηλεδιάσκεψη Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Τρισέ και Ρεν το περασμένο Σάββατο, όπου συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, τα σενάρια διαψεύστηκαν κατηγορηματικά τόσο από τον Όλι Ρεν όσο και από τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη.
"Αποκλείουμε αναδιάρθρωση χρέους. Έχουμε ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα και δουλεύουμε με βάση αυτό το πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προσεκτική ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους" ανέφερε ο επίτροπος, ενώ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε: "Για την Ελλάδα θα έλεγα ότι έχουμε ένα πρόγραμμα, που έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα".
Σε διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης προέβη τις προηγούμενες ημέρες και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η βοήθεια των Ευρωπαίων θα αποτρέψει τη φημολογία για επερχόμενες χρεωκοπίες.
Όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσιγκτον, από το ΔΝΤ τονίζεται επίσημα ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν υποστηρίζει την επιθυμία της Ελλάδας να μην αναδιαρθρώσει το χρέος της. Στο Ταμείο φαίνεται πως θεωρούν ότι αναδιάρθρωση σημαίνει αποτυχία του προγράμματος, άρα αποτυχία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ΔΝΤ και την ΕΕ, αλλά και απώλεια χρημάτων για τους δανειστές. Πηγές του ΔΝΤ, πάντως, έλεγαν ότι το κέρδος από την επιμήκυνση και τη μικρή μείωση επιτοκίου έχει ουσιαστικά χαθεί λόγω της καθυστέρησης των Ευρωπαίων να συναινέσουν στο ελληνικό αίτημα.
Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης με "κούρεμα" στην αξία των ομολόγων απορρίπτει και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος όμως δεν είναι αντίθετος σε επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού χρέους, λύση με την οποία συμφωνεί και ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει: "Η αναδιάρθρωση χρέους θα μπορούσε να συνεπάγεται απώλειες κεφαλαίου για τους κατόχους κρατικών ομολόγων. Θα μπορούσε, επίσης, να αφορά σε μια εθελοντική συμφωνία για επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους με όρους που δεν θα οδηγούσαν σε σημαντικές αλλαγές στην αξία των ομολόγων".
Μιλώντας στο Bloomberg, ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία αναφέρει ότι "το πρόγραμμα προσαρμογής μιας χώρας, όπως στην Ελλάδα, είναι πολύ επίπονο και εάν μια αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής είναι κάτι που απαιτείται προκειμένου να αποδώσουν αυτές οι δύσκολες τακτικές, τότε αυτό είναι που πρέπει να γίνει".
Υπέρ μιας ήπιας αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους με τη συναίνεση των δανειστών τάσσεται και ο μεγαλοεπενδυτής Σόρος, με συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". "Η πιο λογική προσέγγιση -σημειώνει- θα ήταν η ενορχήστρωση κάποιου είδους ανασχεδιασμού του χρέους, αποφεύγοντας το κούρεμα και διατηρώντας την ονομαστική αξία των ομολόγων στο 100%, ενώ την ίδια στιγμή θα επεκτεινόταν η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων περισσότερο από 10 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια κοντά στο 3%. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα".