Ελλάδα

Αντιδράσεις για το νέο λύκειο

31.03.2011 | 15:39 Eνσωμάτωση

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας οι εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς, όπως είπαν, δεν είχαν λάβει εγκαίρως το σχετικό κείμενο με την πρόταση της κ. Διαμαντοπούλου. Αντιδράσεις προκάλεσαν οι  αλλαγές της υπ. Παιδείας.

Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας οι εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς όπως είπαν δεν είχαν λάβει εγκαίρως το σχετικό κείμενο με την πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου για το νέο λύκειο.

 

Ωστόσο η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Οι αλλαγές που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για τα λύκεια έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς αρκετοί είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι η εκπόνηση ομαδικών ή ατομικών εργασιών από τους μαθητές θα δημιουργήσει "βιομηχανία" έτοιμων μελετών, που θα είναι προς πώληση με αγοραστικό κοινό τους μαθητές.

 

Η ομαδική ή ατομική εργασία των μαθητών και στις τρεις τάξεις του λυκείου θα μπορεί να είναι γραμμένη και στα αγγλικά, ενώ θα λαμβάνεται υπόψιν ο βαθμός στη γενική επίδοση του μαθητή.

 

Οι επικριτές των αλλαγών υποστηρίζουν πως  θα διευρυνθεί το φροντιστήριο καθώς δεν θα υπάρχει προκαθορισμένη εξεταστέα ύλη για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από το 2014 και μετά.

 

Συγχρόνως ο υποψήφιος που θα διαγωνίζεται σε λιγότερα μαθήματα θα εισάγεται σε σχολή και όχι σε τμήμα, κάτι που ορισμένοι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι δεν θα είναι εφικτό για αρκετά Ιδρύματα.

 

Πάντως, ενώ αναμένεται η συνεδρίαση των καθηγητών, ήδη οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν πληροφορική αντιδρούν , καθώς όπως λένε σύμφωνα με τα νέα μέτρα, υπάρχει κίνδυνος να τελειώνουν ορισμένοι μαθητές το λύκειο και να μην έχουν διδαχθεί πληροφορική.