Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από τη Γαλλία, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί. Εμπόδιο και οι σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας, που ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει να διαταράξει.
Εξαιρετικά θολό παραμένει το τοπίο μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία. Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο Έλληνας πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τη Γαλλία και τον γαλλικό λαό για τη συμπαράσταση του και έκαν λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται.
Από τις συζητήσεις και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σαρκοζί έδειξε να υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου αλλά και για μειωμένα επιτόκια.
Ωστόσο απέφυγε να δεσμευθεί πλήρως καθώς η γερμανική πλευρά κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενόψει της κρίσιμης συνόδου και δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται πως ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει το θέμα της επαναγοράς χρέους, ενώ χαρσκτήρισε δύσκολο το θέμα της μείωσης των επιτοκίων.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Παρίσι, Ιορδάνης Χασαπόπουλος, οι υπουργοί που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στο Παρίσι, έφυγαν μουδιασμένοι από τα Ηλύσια Πεδία, ενω κατευθύνονται ήδη στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει και δυσκολίες στο εσωτερικό της χώρας του καθώς σήμερα ανακοινώθηκε πως το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, έφτασε τα 13,4 δισ. ευρώ έναντι 9,2 δισ. που ήταν πέρυσι.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του MEGA στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δικαιολόγησε την αύξηση αυτή λέγοντας ότι μια από τις αιτίες είναι και το έκτακτο δάνειο 1,4 δισ. ευρώ, που πήρε η Γαλλία προς ενίσχυση της Ελλάδας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, έκανε λόγο για χρήσιμη συνάντηση και εξέφρασε την ελπίδα να αποδειχθεί και ωφέλιμη.
Ωστόσο τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη και εμμένει στη θέση της για λύση – πακέτο. Ο ίδιος επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε σε γενικό επίπεδο στους κόλπους της ΕΕ και η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σε βουλευτές της ότι θα δεχθεί η Γερμανία μείωση των επιτοκίων μόνο εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε πώληση κρατικής περιουσίας, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε πως ήδη η κυβέρνηση έχει βάλει τον "πήχη" ψηλά και έχει στόχο την εξοικονόμηση μέσω της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ.