Κριτική από την αντιπολίτευση και επιφυλάξεις από τον νομικό κόσμο συναντά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όσο τουλάχιστον επιτρέπει σήμερα το Σύνταγμα.
Κριτική από την αντιπολίτευση και επιφυλάξεις από τον νομικό κόσμο συναντά η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όσο τουλάχιστον επιτρέπει σήμερα το Σύνταγμα.
Στις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε με πυρά. "Πρόκειται -είπε- για επικοινωνιακά παίγνια. Η κυβέρνηση μετέτρεψε πραξικοπηματικά ένα πολυκομματικό θέμα σε μονοκομματικό".
Στην αντεπίθεση πέρασε και ο "γαλάζιος" πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος λίγα 24ωρα μετά την οριστική παραγραφή της υπόθεσης Βατοπαιδίου από τον Άρειο Πάγο, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ζητά βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος να μπορέσει να αποδείξει την αθωότητά του σε ειδική επιτροπή που θα συσταθεί και θα αποτελείται από δικαστικούς.
Όμως και η Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί με τους βουλευτές που την ακολούθησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία, προτείνουν με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, η έρευνα της ουσίας της κάθε υπόθεσης που θα αφορά ευθύνη υπουργών να προηγείται της έρευνας για το αν τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι "οι αλλαγές που παρουσίασε η κυβέρνηση στο νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι επουσιώδεις, έχουν δημαγωγικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων".
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλλιώτης κατήγγειλε: "Πριν 10 χρόνια οι ίδιοι πολέμαρχοι του νόμου περί ευθύνης υπουργών υπερασπίζονταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος την ατιμωρησία. Εξαιτίας εκείνης της θέσης που κράτησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε μία δεκαετία, την έχουν γλιτώσει δεκάδες επίορκοι πολιτικοί. Κακοήθεια που και σήμερα συνεχίζεται".
"Η παραγραφή δεν κλείνει τα πάντα" ήταν το σχόλιο των Οικολόγων.
Με επιφυλάξεις, πάντως, υποδέχθηκε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ο νομικός κόσμος της χώρας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου επισήμανε: "Ριζική αντιμετώπιση του θέματος δεν θα υπάρξει με τις τροποιποιήσεις αυτές, πρέπει να περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος".