Τις 973,30 μονάδες βάσης έφτασαν τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου των πενταετών άγγιξαν τις 1022 μονάδες. Οι αγορές πιέζουν Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Με αυξημένη την πίεση των αγορών αφήνει το 2010 η ελληνική οικονομία, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται πυρετωδών για τις διαβουλεύσεις που εκτιμάται ότι θα αποδώσουν εν τέλει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, βοηθώντας έτσι την έξοδο της χώρας μας στις αγορές προς το τέλος του 2011.
Η “ψαλίδα” επιτοκίων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα άνοιξε έως τις 973,70 μονάδες βάσης ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα άγγιξαν τις 1022 μονάδες καθιστώντας την Ελλάδα πρώτη στη σχετική λίστα.
Η νευρικότητα των επενδυτών, εκδηλώνεται με ανάλογη πίεση και στα ομόλογα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, με τη Γερμανία να είναι σταθερά αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγου.
Σε άρθρο του στον γερμανικό Τύπο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει ως λύση διαρκείας τον καλύτερο συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών εντός της Ευρωζώνης και επιμένει ότι το σύστημα των spreads είναι αυτό που μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας όσων πλήττουν οι αγορές, ενώ προσθέτει: “Ο μηχανισμός των spreads δεν πρέπει να απενεργοποιηθεί απλά με τη κοινοτικοποίηση του ρίσκου του επιτοκίου ούτε με τη μορφή ευρωομολόγου. Ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων του ευρώ προϋποθέτει όχι μόνο την αλληλεγγύη όλων των χωρών- μελών της Ευρωζώνης, αλλά επίσης τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του Χρέους μιας χώρας- μέλους”.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γερμανός οικονομολόγος, στέλεχος της GOLDMAN SACHS, Ντιρκ Σουμάχερ, εκτιμά ότι η επιλογή των ευρωομολόγων θα προκαλέσει τη δυσφορία των Γερμανών πολιτών, ενώ ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα σημειώνει ότι κινείται σε σωστό δρόμο αλλά θα χρειαστεί χρόνο για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τονίζει: “Νομίζω ότι η χορήγηση δανείων ανάμεσα σε δύο χώρες είναι καλύτερη από τα ευρωομόλογα. Η μεταφορά ρευστού μέσω των ευρωομολόγων θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και στη Γερμανία ιδιαίτερα θα δημιουργούσε αντιευρωπαϊκά αισθήματα με την αιτιολογία ότι δωρίζονται χωρίς λόγο δισεκατομμύρια”.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για τόκους, το 2009 χρειάστηκε να πληρώσουμε το 5,3% του ΑΕΠ, το 2010 η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστεί το 5,6% του ΑΕΠ αλλά τελικά θα απαιτηθεί το 6,4%, ενώ το 2011 η σχετική δαπάνη θα εκτιναχθεί στο 6,6% του ΑΕΠ.