Απέρριψαν οι Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για επιμερισμό της επιβάρυνσης από την αναθεώρηση - μαμούθ του περσινού ελλείμματος. Έτσι, η χώρα μας υποχρεώνεται τελικά να πάρει εντός του 2011 όλα τα πρόσθετα μέτρα, για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών.
Απέρριψαν οι Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση για επιμερισμό της επιβάρυνσης από την αναθεώρηση – μαμούθ του περσινού ελλείμματος στα προσεχή δύο ή τρία χρόνια και έτσι η χώρα μας υποχρεώνεται τελικά να πάρει εντός του 2011 όλα τα πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της.
Ο επικεφαλής του Eurogroup διεμήνυσε στην Αθήνα ότι οι στόχοι για το 2011 δεν αλλάζουν και ως εκ τούτου πρέπει να κατεβάσουμε τον πήχυ του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ με πρόσθετα μέτρα που πρέπει να αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή.
Σε δημόσια δήλωσή του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε “την ισχυρή δέσμευση της ελληνική κυβέρνησης” προς την κατεύθυνση αυτή και ακολούθως την κάλεσε “να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες αυτών των πρόσθετων μέτρων στον προϋπολογισμό του 2011 αλλά και στο αναθεωρημένο μνημόνιο συμφωνίας”.
Υπογράμμισε, μάλιστα, “την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών καθώς και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών ιδιαίτερα στους τομείς της φορολογίας, των αγορών εργασίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης”.
Μιλώντας στο BBC, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις και ότι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αντιμετώπιση της σπατάλης στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο προβλέπονται ήδη μέτρα ύψους 9,150 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω της αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με άλλα 3,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του 2011 πρέπει να έχουμε πετύχει προσαρμογή 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην “προκρούστεια κλίνη” θα μπουν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, οι δαπάνες υγείας, αλλά και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Για τις ΔΕΚΟ, κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα, στα πρόσθετα μέτρα των 3,5 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται “ψαλίδι” 1 δισ. ευρώ που θα προέλθει από τη μείωση των αποδοχών έως 40%, αλλά και τη μείωση των επιχορηγήσεων.
Στο Δημόσιο, την πόρτα της εξόδου θα δουν, όπως όλα δείχνουν, και περίπου 30.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που δεν θα ανανεωθούν.
Ειλημμένη είναι η απόφαση για δραστικές περικοπές σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως όσον αφορά στη φαρμακευτική δαπάνη.
Στο “πακέτο” των πρόσθετων μέτρων θα περιλαμβάνεται η μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπουργείων έως και 20%, όπως επίσης η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2011.
Η κυβέρνηση θ’ ανοίξει τα χαρτιά της την Πέμπτη, με την κατάθεση του προϋπολογισμού που πέραν των πρόσθετων περικοπών θα περιλαμβάνει και σειρά μέτρων για μισθούς, συντάξεις και φόρους, που προβλέπονται ούτως ή άλλως στο μνημόνιο.
Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται και νέο πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας αναμένουν εξοικονόμηση 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Οι επιχορηγήσεις των ΟΤΑ μειώνονται περαιτέρω, ενώ από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται εξοικονόμηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Η μείωση εξοπλιστικών δαπανών αναμένεται να φθάσει το 1,6 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 300 εκατ. ευρώ θα κοπούν από τις καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων.
Στο σκέλος των φόρων αναμένονται έσοδα:
1,3 δισ. ευρώ από τα τέλη για τους ημιυπαίθριους και την περαίωση
1 δισ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις
270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
300 εκατ. ευρώ από την επιβολή των πράσινων τελών
700 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα και τις άδεις των τυχερών παιχνιδιών και
450 εκατ. ευρώ από τα τεκμήρια φορολόγησης και τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων.
Ενδεικτική του κλίματος που έγιναν οι συζητήσεις στο Eurogroup, είναι η αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ, περί αναβολής της τρίτης δόσης του δανείου για τον Ιανουάριο.
Όπως διευκρίνισε, όμως, στη συνέχεια ο επίτροπος Όλι Ρεν και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η αναβολή αυτή έχει να κάνει με την καθυστέρηση της αξιολόγησης από την τρόικα λόγω των εκλογών στην Ελλάδα και ότι η απόφαση, ούτως ή άλλως, θα ληφθεί τον Δεκέμβριο.
Αντιδράσεις
Εν αναμονή της κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές μισθών και συντάξεων.
“Έχουμε τονίσει επαρκώς πως όταν λέμε ‘νέα μέτρα’ αποκλείουμε περικοπή μισθών, συντάξεων και επιβολή άλλων φόρων. Από κει και πέρα, όπου υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να τις αλλάξουμε, γιατί με ισοδύναμες αποφάσεις θα γίνονται πιο ευνοϊκές για τον Έλληνα πολίτη, αυτό το κάνουμε και αυτό διερευνούμε, ούτως ή άλλως” δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
“Η αναθεώρηση του εκτιμώμενου ελλείμματος για το 2010 λόγω αστοχιών στις προβλέψεις και αποκλίσεων στους στόχους ειδικά στα έσοδα αποτελεί για την κυβέρνηση παραδοχή αποτυχίας του προγράμματος της οικονομικής πολιτικής, αποτελεί άλλη μια ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής” τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.
Για επιδρομή νέων μέτρων κάνουν λόγο τα κόμματα της αριστεράς.”Κυβέρνηση και ΕΕ σφίγγουν τη θηλιά που έχουν φορέσει στον ελληνικό λαό. Με εκβιασμούς και απειλές επιδιώκουν την υποταγή του στα νέα βάρβαρα μέτρα που φέρνουν” σχολίασε το ΚΚΕ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε: “Οι εκλογές τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν. Οι προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, μετατρέπονται σε διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες για νέα σκληρότερα μέτρα”.