Το "πολωνικό" μοντέλο προωθεί το υπουργείο Υποδομών για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών. Προβλέπεται "σύστημα συναγερμού" σε περίπτωση νέων ελλειμμάτων μετά το συμάζεμα. Έρχεται αύξηση του εισιτηρίου.
“Αγώνα” για το συμμάζεμα των οικονομικών στις αστικές συγκοινωνίες ξεκινά το υπουργείο Υποδομών με σχέδιο εξυγίανσης το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και ήδη έχει τεθεί υπόψιν της τρόικας.
Η εφαρμογή του “πολωνικού μοντέλου” με τακτικό απολογισμό και άμεση λήψη έκτακτων μέτρων αν τα στοιχεία δείξουν ότι πάει να ξεπεραστεί το όριο ζημιών που θα έχει προβλεφθεί για κάθε ΔΕΚΟ του υπουργείου Υποδομών, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο για την λειτουργία των οργανισμών αυτών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών τόνισε πως μετά τις απαραίτητες ρυθμίσεις των οικονομικών θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα οδηγεί τις διοικήσεις των οργανισμών σε εξυγίανση μόλις θα παρουσιάζεται ροπή προς το έλλειμμα.
Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων. Όμως ενδέχεται να γίνει μείωση προσωπικού με μετατάξεις αλλά και συνταξιοδοτήσεις.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ο κίνδυνος απολύσεων ή επιπλέον μειώσεων στις αποδοχές για το μέλλον δεν έχει εξαλειφθεί αφού δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα ξεφύγουν πάλι τα ελλείμματα.
Οι επιπλέον απολαβές των εργαζομένων αναμένεται να “ψαλιδιστούν”, και το ανώτερο ποσοστό να κυμαίνεται από το 8% έως 10% του βασικού μισθού. Από αυτές τις περικοπές, προσδοκία του υπουργείου είναι η εξοικονόμηση από 120 εκατ. έως 150 εκατ. Ευρώ.
Η αύξηση των εισιτηρίων αναμένεται να φέρει περισσότερα έσοδα από τα 271 εκατ. Ευρώ που μπήκαν στα ταμεία το 2009. Στόχος είναι τα κέρδη από τα εισιτήρια να αυξηθούν κατά περίπου 50 εκατ. αν το εισιτήριο φτάσει το 1, 20 ευρώ.
Ωστόσο δεν αποκλείεται η αποκλείεται η αύξηση να είναι μεγαλύτερη και το εισιτήριο να φτάσει στο 1,5 ευρώ και τα έσοδα να παρουσιάσουν αύξηση 140 εκατ. Μεγάλο “στοίχημα” για την ηγεσία του υπουργείου είναι και η καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης, η οποία σήμερα κυμαίνεται στο 25%, και για αυτό το λόγο δεν αποκλείεται τον έλεγχο των εισιτηρίων να αναλάβει ιδιωτική εταιρία.
“Επί ποδός πολέμου” βρίσκονται τα σωματεία στις αστικές συγκοινωνίες και σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χωρίς όμως τη συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, που αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των συνολικά εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.
Τόσο ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ όσο και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ έκαναν λόγο για ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών και δήλωσαν πως είναι αντίθετοι στην όποια αύξηση του εισιτηρίου αλλά και στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων.