Τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο, φτάνοντας το 12,2%.
Σε “εκρηκτικό” πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας εξελίσσεται η ανεργία. Τον Αύγουστο έφθασε στο 12,2% και κατέγραψε αύξηση 3,2% σε σχέση με πέρυσι, τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία ενώ τον Αύγουστο του 2009 ήταν στο 9% με 452.700 ανέργους, φέτος τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στο 12,2% με 613.100 ανέργους. Δηλαδή μέσα σε 1 χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.000 άτομα.
Την ίδια περίοδο έχουμε μείωση κατά 165.000 άτομα και του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι μέσα στον χειμώνα ο πραγματικός αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει το 1 εκατ. άτομα.
Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία από 9,4% στο 13,9% (αύξηση 4,5%) και στην Αττική από το 9,5% στο 12,9% (αύξηση 3,4%).
Ρεκόρ ανέργων καταγράφεται στις νέες ηλικίες αφού ο ένας στους τρεις ανέργους είναι νέος κάτω των 24 ετών.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθειά του να στήσει αναχώματα στην έκρηξη της ανεργίας, επεξεργάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης των κλαδικών συμβάσεων υπέρ των επιχειρησιακών σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα και ακόμη μεγαλύτερης ελαστικοποίησης στην αγορά εργασίας με χρήση ευέλικτων ωραρίων χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.