Πολιτική

Σκληρή κόντρα Μπουτάρη – Άνθιμου

26.10.2010 | 21:12 Eνσωμάτωση

"Πόλεμος" ξέσπασε ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επίθεση του υποψήφιου δημάρχου στον Άνθιμο. Το επεισόδιο προκάλεσε την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου.

“Πόλεμος” ξέσπασε ανάμεσα στον Γιάννη Μπουτάρη και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, με αφορμή την επίθεση του υποψήφιου δημάρχου στον Άνθιμο.
 
Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε τον ιεράρχη της πόλης “μουτζαχεντίν”, αφού -όπως είπε- δεν κηρύσσει την αγάπη, αλλά το μίσος.
 
Έντονα ενοχλημένος, ο μητροπολίτης Άνθιμος βρήκε αφορμή από την παρουσία του πρωθυπουργού στο ναό του Αγίου Δημητρίου και αμέσως μετά τη δοξολογία εξέφρασε στον Γιώργο Παπανδρέου τα παράπονά του.
 
Ο κ. Άνθιμος, μάλιστα, απέφυγε να χαιρετήσει τον κ. Μπουτάρη όταν μετά το τέλος της τελετής, τον πλησίασε για να τον χαιρετήσει και όπως δήλωσε στη συνέχεια στους δημοσιογράφους τού είπε: “Εσένα πώς θα σου φαινόταν, εδώ μπροστά στον κόσμο, ενώ είσαι Έλληνας να σε αποκαλούσα Βούλγαρο; Αν δεν τα ανακαλέσεις όλα αυτά, από ‘μένα δημαρχείο δεν θα δεις, από ηθικό δικαίωμα άμυνας”.
 
Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για το περιστατικό, απάντησε “τιμώ την εκκλησία”, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τρέφει ανάλογα συναισθήματα και για τον μητροπολίτη.
 
Στη διαμάχη παρενέβη τελικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Μπουτάρη να χαμηλώσουν οι τόνοι.
 
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μπουτάρης απάντησε στη δημόσια δήλωση του μητροπολίτη, λέγοντας: “Να μας πει ο κ. Άνθιμος, αν εκλέγει ο ίδιος δήμαρχο ή ο λαός της Θεσσαλονίκης. Δεν ανακαλώ. Ήταν αυθάδης. Όταν είσαι οικοδεσπότης στον οίκο του Θεού, δεν έχουν θέση οι απειλές. Ήταν ατυχής η έκφρασή του. Μεταφέρει προσωπικές απόψεις και διαχειρίζεται την εκκλησία”.