Tην ώρα που προμηνύεται ντόμινο ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά από τα σιτηρά, τα στοιχεία των Βρυξελλών δείχνουν ότι το ακριβότερο αλεύρι στην ΕΕ πωλείται στη χώρα μας. Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα στείλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όσους προαναγγέλλουν μαζικές ανατιμήσεις.
Tην ώρα που προμηνύεται ντόμινο ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά από τα σιτηρά, τα στοιχεία των Βρυξελλών δείχνουν ότι το ακριβότερο αλεύρι στην ΕΕ πωλείται στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, στην Ελλάδα, το αλεύρι πωλείται προς 1,31 ευρώ το κιλό, όταν στην αμέσως πιο ακριβή χώρα, την Ισπανία, πωλείται προς 85 λεπτά, στην Πορτογαλία 79 λεπτά και στην Φινλανδία 61 λεπτά το κιλό.
Όσο για το ψωμί, στη χώρα μας κοστίζει 17% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, έως και 1,80 ευρώ το κιλό, όταν στη Φινλανδία φτάνει μέχρι 1,77 ευρώ, στη Βρετανία 1,75 ευρώ και στη Βουλγαρία έως 0,74%.
Σχολιάζοντας στο MEGA την απόφαση των αλευροβιομήχανων για νέες ανατιμήσεις, με πρόσχημα το εμπάργκο των σιτηρών στη Ρωσία, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Ηλίας Έξαρχος χαρακτήρισε “αδικαιολόγητη και αψυχολόγητη μέσα σε αυτή τη συγκυρία οποιαδήποτε αύξηση”.
Οι Βρυξέλλες άναψαν “κοκκινο” στις αυξήσεις των τιμών στα άλευρα, καθιστώντας σαφές ότι το ρωσικό εμπάργκο στα σιτηρά θα έχει μηδαμινή επίπτωση στην ΕΕ, αφού οι διαθέσιμες ποσότητες επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς.
Οι Έλληνες αλευροβιομήχανοι, πάντως, επιμένουν σταθερά στην αναγκαιότητα των ανατιμήσεων. Μπροστά στην προειδοποίηση της κυβέρνησης, μάλιστα, για ενεργοποίηση της Επιτροπή Ανταγωνισμού, εμφανίσθηκαν θετικοί, ώστε να αποδειχθεί -όπως είπε- το δίκαιο των κινήσεών τους.
Με… αγωνία αναμένεται η απόφαση της Ουκρανίας για το αν θα προχωρήσει και αυτή τελικά στο πάγωμα των εξαγωγών κριθαριού, μετά τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας κριθαριού στον κόσμο και με την προοπτική και μόνο μιας τέτοιας εξέλιξης, οι τιμές εκτοξεύθηκαν ήδη στις διεθνείς αγορές.
Φόβοι εκφράζονται για αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά, αφού το κριθάρι χρησιμοποιείται κυρίως στις ζωοτροφές. Σε μια πρώτη κίνηση, η Ουκρανία ενδέχεται να θέσει ανώτατο όριο στις εξαγωγές στους 2,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ θα εξαχθούν κανονικά ένα εκατομμύριο τόνοι που ήδη βρίσκονται στα λιμάνια.
Στο εσωτερικό, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Πάνο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει: “Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει το ακριβότερο αλεύρι στην Ευρώπη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Πρέπει να προστατευθεί άμεσα ο καταναλωτής, ο οποίος βλέπει το εισόδημά του να μικραίνει μέρα με τη μέρα και την ακρίβεια να καλπάζει στα ράφια”.
Το πρωί της Τετάρτης, το ΠΑΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις στα άλευρα και το ψωμί μπροστά απο το υπουργείο Οικονομίας, ενώ εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υφυπουργό.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να δείξει “έστω για μία φορά” ότι οι υποσχέσεις για συμπίεση του κόστους ζωής δεν αποτελούν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.