Πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τις τράπεζες να προβούν σε στρατηγικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να αποτελέσουν έναν πιο ισχυρό ευρωπαϊκό πόλο, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τις τράπεζες να προβούν σε στρατηγικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις προκειμένου να αποτελέσουν έναν πιο ισχυρό ευρωπαϊκό πόλο, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να κινηθούν γρήγορα για να μην τις προλάβουν οι εξελίξεις.
“Λέμε στον Έλληνα καταθέτη -είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- ότι δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να ανησυχεί για οτιδήποτε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Και ταυτόχρονα λέμε στις ελληνικές τράπεζες ότι είναι καιρός να κάνουν κινήσεις για να μπορέσουν να προετοιμαστούν σωστά για την επόμενη ημέρα γιατί το περιβάλλον έχει αλλάξει. Και όσο οι κινήσεις αυτές αργούν, τόσο θα αναγκαστούν να προσαρμόζονται στα γεγονότα, αντί να τα διαμορφώνουν εκείνες”.
Τα μηνύματα έρχονται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για δημιουργία μεγάλων και ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και κατά συνέπεια να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, ενδεχομένως και μέσω συγχωνεύσεων είτε με υπαγωγή τους στα κυβερνητικά πακέτα στήριξης, ανάμεσά τους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σε ομιλία του, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επισήμανε: “Παραμένει η πρόκληση για τις τράπεζες να διευρύνουν τη χορήγηση πιστώσεων στις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται όταν η ζήτηση αυξηθεί.Όπου χρειάζεται να ανταποκριθούν οι τράπεζες πρέπει να κρατήσουν τα κέρδη τους, να στραφούν στην αγορά για περαιτέρω ενδυνάμωση του κεφαλαίου τους ή να εκμεταλλευθούν πλήρως κυβερνητικά μέτρα αναχρηματοδότησης”.
Οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να καταφύγουν στο υπό σύσταση ταμείο των 10 δισ. ευρώ. Ήδη, Γενική και Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν στις παραδοχές των τεστ αντοχής θα περιλαμβάνεται και σενάριο μείωσης της τιμής των ελληνικών ομολόγων κατά 17%, τόνισε όμως ότι στις δοκιμασίες θα περιλαμβάνεται και ο κίνδυνος του κρατικού χρέους. Παρ’ όλα αυτά, διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες του ευρώ δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση ούτε περιλαμβάνεται στις προτάσεις της ΕΚΤ.