Η ανησυχία για επέκταση της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο τροφοδοτεί νέα εκτίναξη των επιτοκίων στα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Συνεδριάζουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό, επαφές ΕΚΤ με 47 τράπεζες, τηλεδιάσκεψη G7.
Η ανησυχία για διάχυση της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τροφοδοτεί τη νέα εκτίναξη των επιτοκίων στα ομόλογα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, με τα spread να καταγράφουν την Παρασκευή νέα ιστορικά ρεκόρ.
Στην Ελλάδα, που πλέον είναι εκτός αγορών, το spread των 10ετών ομολόγων έκανε νέο ρεκόρ στις 1.091 μονάδες βάσης, με το τελικό επιτόκιο να αγγίζει το 15%, ενώ στο 6,65% έφθασε το επιτόκιο για την Πορτογαλία, στο 4,49% για την Ισπανία και στο 4,31% για την Ιταλία, χώρες που δανείζονται από τις αγορές.
Τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο βουλιάζουν, με την Αθήνα να υποχωρεί την Παρασκευή 2,86%, το Λονδίνο 2,62%, το Παρίσι 3,78%, τη Φρανκφούρτη 3.27%%. Η Νέα Υόρκη άνοιξε με απώλειες 1,55%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο -3,10%.
Οι αγορές περιμένουν μια πιο δραστική αντίδραση από την Ευρώπη, όπως η απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή ακόμη και η έκδοση ευρωομολόγου. Σε αυτή την κατέυθυνση, η Κομισιόν επισπεύδει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης που απειλούνται με χρεοκοπία και θα το παρουσιάσει την Τετάρτη.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα παρέλυε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε με την κατάρρευση της Lehman Brothers. “Οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν ισοδύναμες, αν όχι χειρότερες” δήλωσε στο “Suomen Kuvalenti”.
Η έγκριση της εκταμίευσης της βοήθειας ολοκληρώνεται στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Την Παρασκευή εγκρίθηκε από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο, ενώ και η γερμανική Βουλή ψήφισε υπέρ της χορήγησης 22,4 δισ. ευρώ στην τριετία. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας θα συμβάλλει στο πακέτο με 8 δισ. ευρώ.
Τα βλέμματα στρέφονταν το βράδυ στην κρίσιμη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, που αναμένεται να εγκρίνει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Μέσω τηλεδιάσκεψης επρόκειτο να συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 με θέμα την κρίση, ενώ και η ηγεσία της ΕΚΤ είχε επαφές με εκπροσώπους 47 ευρωπαϊκών τραπεζών για θέματα διεθνών κεφαλαιαγορών.
Σε δήλωσή του πριν τη συζήτηση των “7”, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα ανέφερε: “Ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και η κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες”.
Από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος τους Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. “Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά από το οικονομικό του επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών Γκάιτνερ, τον σύμβουλο Σάμερς και έχει τακτική επικοινωνία, όπως και εκείνοι, με τους Ευρωπαίους εταίρους” δήλωσε ο Ρόμπερτς Γκιμπς.
“Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στην Ελλάδα είναι σημαντικές και θα χρειαστούν ορισμένο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε αυτό… Θεωρούμε πως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη απασχολεί και πρέπει να απασχολεί αυτή τη χώρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως προείπα, ο πρόεδρος και οι αξιωματούχοι εδώ έχουν κάνει ό,τι τους έχει ζητηθεί κι έχουν ανταποκριθεί” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Μεσα σε αυτή την ατμοσφαιρα, η πρόεδρος της Αργεντινής επιχείρησε συγκριση μεταξυ της οικονομικής καταρρευσης της χωρας της το 2001 και της Ελλαδας, παρότι η Αργεντινη δεν ήταν και δεν είναι φυσικα χωρα του ευρώ.
“Αν διαβάσει κανείς τη συνταγή που επέβαλαν στην Ελλάδα, είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν την οποία πρότειναν και επέβαλαν σ’ εμάς το 2001. Και δείτε πού καταλήξαμε” τόνισε η Κριστίνα Φερνάντεζ.
Εντύπωση προκαλούν, πάντως, οι αποκαλύψεις του Γάλλου ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησαν από τον Γ. Παπανδρέου ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια, να συνεχίσει να πληρώνει για την αγορά εξοπλισμών.
“Κάποιος κ. Φιγιόν και κάποιος κ. Σαρκοζί είπαν στον κ. Παπανδρέου, θα αποδεσμεύσουμε ποσά για να σας βοηθήσουμε, όμως πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε τα συμβόλαια για εξοπλισμούς που έχουμε μαζί σας, τα οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή” ανέφερε ο ευρωβουλευτής.
Δήλωση Παπανδρέου
“Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης” δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος την Παρασκευή το βράδυ στη σύνοδο στις Βρυξέλλες.
“Μόλις χτες -πρόσθεσε- λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για μια “άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία” και συμπλήρωσε ότι η συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι πολύ σημαντική, ώστε να επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα και να σταλεί ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης.