Τις τελικές διευκρινίσεις έδωσε την Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό, που με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα θα έρθουν πιο γρήγορα απ' ό,τι αρχικά αναμένονταν.
Τις τελικές διευκρινίσεις έδωσε την Τρίτη ο Ανδρέας Λοβέρδος για τις ανατροπές στο ασφαλιστικό, που με βάση το μνημόνιο που υπογράφηκε με την τρόικα θα έρθουν πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμένονταν.
Έτσι, από το 2011 μπαίνει οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, και στο εξής κανείς δεν μπορεί να βγει στη σύνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και δεν έχει διανύσει 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου.
Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας που ίσχυε έως σήμερα.
Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, για όλους τους ασφαλισμένους πριν και μετά το 1993 θα ισχύει ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.
Στα 65 θα εκτοξευτούν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο μέχρι το 2013.
Όσοι συνταξιοδοτούνται από τα 60 έως τα 65 θα υφίστανται ψαλίδισμα της σύνταξης 6% το χρόνο.
Οι μόνοι που διασώζονται από τη λαίλαπα των νέων διατάξεων είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συντάξιοδότησης έως το τέλος του 2010 από το Δημόσιο.
Για να αποκρούσει το κύμα παραιτήσεων που φούντωνε απειλητικά τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο μνημόνιο ρύθμιση που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι προστατεύεται το θεμελιωμένο δικαίωμα, ενώ προβλέπει ότι όσοι έχουν υποβάλει παραίτηση από την αρχή του 2010 υπό το κράτος του πανικού, μπορούν να την ανακαλέσουν ακόμα και ένα μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με άξονα τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη, που θα επιφέρει μειώσεις έως και 30%, θα ισχύει από το 2013, ενώ για 5 χρόνια έως το 2018 θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα υπολογισμού.