Στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών μπήκε η Goldman Sachs, τέσσερις ημέρες μετά την αγωγή που άσκησε εναντίον της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για εξαπάτηση επενδυτών.
Στο επίκεντρο επίσημων ερευνών βρίσκεται η Goldman Sachs και στη Βρετανία για εξαπάτηση εκατοντάδων επενδυτών, μετά τη μήνυση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Τα κέρδη της Goldman Sachs για το πρώτο τρίμηνο του 2010 μπορεί να εκτοξεύτηκαν στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια -σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με πέρυσι, δεν στάθηκαν, όμως, αρκετά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό κολοσσό.
H τιμή της μετοχής της σημείωσε ην Τρίτη και νέα πτώση, της τάξης του 2%.
Σε μία προσπάθεια αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, εκπρόσωπος της Goldman Sachs στο Λονδίνο, προσπάθησε να μετακυλίσει όλο το βάρος της ευθύνης στον 31χρονο πρώην αντιπρόεδρό της, Φαμπρίς Τουρ, ο οποίος έχει επίσης μηνυθεί από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κι τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον τραπεζικό κολοσσό.
Σαφείς πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα καθώς ο Λευκός Οίκος εντείνει τις πιέσεις για την έγκριση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο, για αυστηρή ρύθμιση των χρηματαγορών -και κυρίως της αγοράς παραγώγων.
Στελέχη των Δημοκρατικών δέχονται βροχή επικρίσεων για το ότι βάζουν τώρα στο “στόχαστρο” τράπεζες, από τις οποίες δέχθηκαν γενναίες χρηματοδοτήσεις στις προεκλογικές του εκστρατείες. Πρώτη εξ’ αυτών, η γερουσιαστής Μπλανς Λίνκολν, συντάκτρια της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση των αγορών.
Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνεδρίασε, με θέμα την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάκι, υποστήριξε ότι η πτώχευση της επενδυτικής τράπεζας ήταν ουσιαστικά μονόδρομος, καθώς οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές δεν διέθεταν τα κατάλληλα εργαλεία. Αλλά η δήλωση αυτή “άναψε” κι άλλο τα αίματα των Ρεπουμπλικανών, που εξέφρασαν μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην αυστηρότερη επόπτευση του χρηματοπιστωτικού τομέα.