Το θέμα της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης συντηρεί το κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές, με αποτέλεσμα τα spreads να ξεπεράσουν τη Δευτέρα κάθε ιστορικό προηγούμενο, αγγίζοντας τις 481 μονάδες. Στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, αναμένονται οι κοινοτικοί.
Εντείνεται η πίεση από τις αγορές λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, για τους όρους και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.
Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατάφερε να πετάξει από την Ουάσινγκτον στην Αθήνα και αναμένονται οι κοινοτικοί απεσταλμένοι, την Τετάρτη, εκτός απροόπτου.
Η ψαλίδα των 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών άνοιξε τη Δευτέρα έως τις 481 μονάδες, που είναι νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου των 5ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν έως τις 471 μονάδες.
Όσον αφορά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε ενδοσυνεδριακά έως και 4,2% πριν ανακτήσει μέρος των απωλειών του.
Η κατάσταση της οικονομίας βρέθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι “εάν το συμφέρον της χώρας επιτάσσει να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης, θα το κάνουμε χωρίς δισταγμό”.
“Θα ενημερώσουμε με ειλικρίνεια -τόνισε- για κάθε απόφασή μας τους πολίτες. Γιατί εμείς δεν φυγομαχούμε. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ανταποκρινόμαστε στο χρέος μας. Και όσοι σήμερα αντί να βοηθήσουν να βγούμε από το τέλμα, κρύβονται πίσω από το μικροκομματικό τους συμφέρον, ας κάνουν στην άκρη”.
Κατά την πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε τις εξελίξεις και κατέληξε στις παραμέτρους του σχεδιασμού για την επόμενη διετία. Αυτός θα αποτελέσει το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όχι μόνο στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης αλλά και της επικείμενης ενημέρωσης της Κομισιόν στις 15 Μαϊου για το μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας που εκκρεμεί.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα οι επαφές με το κλιμάκιο του ΔΝΤ και τους κοινοτικούς να ξεκινήσουν την Τετάρτη, καθώς όπως είπε η συζήτηση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα, αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, να κινηθεί πάρα πολύ γρήγορα.
Στο press room, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε τη Δευτέρα να “κλείσει” το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για το 2010. “Τα μέτρα και τις αποφάσεις που πήραμε για το 2010, είναι υπέρ αρκετά… Από το 2011 και 2012, θα εξειδικευθούν οι αποφάσεις και τα μέτρα, γιατί το τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας έχει εξειδικευθεί μόνο για το 2010” δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Την ίδια ώρα, όμως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ άφηνε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνοντας στο “Euro2day”: “Τα μέτρα για το 2010 είναι αρκετά φιλόδοξα, το ίδιο δείχνει και η εφαρμογή τους. Στις συζητήσεις με την τρόικα για το ελληνικό πακέτο θα πρέπει να τεθεί και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων”.
Η έλευση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα ανοίξει:
Τον φάκελο του μισθολογικού κόστους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα
Τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα τα θέματα της ευελιξίας και των χαλαρότερων απολύσεων
Τον φάκελο του ασφαλιστικού με βασικές αιχμές το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών αλλά και τα όρια ηλικίας, καθώς και
Τον φάκελο του δημόσιου τομέα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, τις ΔΕΚΟ, το πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Για λήψη μέτρων χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε ημερίδα της “Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος”. “Δεν μπορεί να παράγει Ανάπτυξη. Μπορεί να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέος. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα ελλείμματα. Διότι όσο παίρνει μέτρα περιστολής της δαπάνης, προκαλεί ύφεση… Δεν μπορεί να εντοπίσει τους θύλακες της υψηλής φοροδιαφυγής. Και γι’ αυτό, προκειμένου να συλλάβει αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ισοπεδώνουν τους πάντες” τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.
Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί. “Εάν βρεθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους, αν η διήμερη απεργία 21 και 22 Απρίλη, νεκρώσει όλη την Ελλάδα, τότε η κυβέρνηση κάπου θα προβληματιστεί. Όχι ότι θα την πιάσει το φιλότιμο αλλά θα φοβηθεί” είπε η γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας σε εργαζόμενους.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε: “Το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακκούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλλαν οι εταίροι βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απ’ έξω”.
“Η έλευση του ΔΝΤ σηματοδοτεί μια προσπάθεια βίαιης ανατροπής της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Στις εργασιακές σχέσεις με την ταυτόχρονη έκρηξη της ανεργίας, στα εισοδήματα με την γενίκευση της φτώχειας, στο ασφαλιστικό με την ανατροπή του δημόσιου-κοινωνικού χαρακτήρα του” δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.