Σύμφωνα με πληροφορίες που αναπαραγάγουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία "κλείδωσε" η τεχνική συμφωνία για τον ευρω-δανεισμό της Ελλάδας. Η ΕΕ δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου. Ο Οίκος Fitch υποβάθμισε, την Παρασκευή, την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ-.
“Κλείδωσε” η τεχνική συμφωνία για τον ευρω-δανεισμό της Ελλάδας σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αμέλια Τόρες, διευκρίνισε ότι από πλευρά Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρις ότου η Ελλάδα υποβάλλει το αίτημα και έτσι δεν επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού το σχεδίου αυτού.
Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης ερωτηθείς από το πρακτορείο “Reuters” για το εάν υπάρχει συμφωνία των υπουργών της ευρωζώνης και των εκπροσώπων των κεντρικών τραπεζών για τις τεχνικές λεπτομέρειες του πιθανού δανείου προς την Ελλάδα απάντησε λακωνικά ότι “η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα”.
Την ίδια ώρα που η αντιστροφή του κλίματος καταγραφόταν στα επιτόκια, “χτύπησε” ο οίκος Fitch υποβαθμίζοντας κατά 2 βαθμίδες την ελληνική οικονομία, σε ΒΒΒ-, κάτι που δεν είχε μεγάλες επιπτώσεις στα spreads αφού μια σειρά δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών, εξέφραζαν την αποφασιστικότητά τους να βοηθήσουν την Ελλάδα για το καλό της ευρωζώνης.
Επισήμως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δανειστεί από την ελεύθερη αγορά, ευελπιστώντας ότι με την πιστή υλοποίηση του προγράμματος τα spreads θα πέσουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει την Ελλάδα αβοήθητη, δίνοντας μάλιστα περιθώριο ως τα μέσα του μήνα για να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με την συνέντευξη του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη “Le Monde”: “Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία λειτουργική για να είναι πειστική. Υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη για να οριστικοποιηθούν οι ακριβείς τεχνικές ρυθμίσεις του μηχανισμού. Το Eurogroup στα μέσα Απριλίου θα καταφέρει να βρει τις λύσεις στα υπόλοιπα προβλήματα, εάν υπάρχουν ακόμη”.
Ειδικοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση του πακέτου, με τον επικεφαλής της Goldman Sachs, να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποφύγει.
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος κατηγορεί τη Γερμανία ότι ευθύνεται για τα προβλήματα της Ελλάδος και προτείνει να μας δανείσει με ευνοϊκό επιτόκιο που θα είναι και προς το συμφέρον της ίδιας.
“Η Γερμανία -ανέφερε ο κ. Σόρος- επιμένει να λέει ότι η βοήθεια θα έχει τις τιμές της αγοράς το οποίο είναι αυτοκαταστροφικό διότι οι τιμές της αγοράς αντανακλούν την αβεβαιότητα και έτσι επικυρώνεις την αβεβαιότητα και ωθείς την Ελλάδα σε έναν κύκλο θανάτου”.
Σε περίπτωση που το πακέτο ενεργοποιηθεί, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή της Γερμανίας θα ανέλθει σε 5 δις ευρώ.