"Ανάσα" για την ελληνική οικονομία αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. "Σοβαρούς προβληματισμούς για το περιεχόμενό και τους μηχανισμούς" της συμφωνίας διατύπωσε ο Αντ. Σαμαράς.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί “ανάσα” για την ελληνική οικονομία.
Με νέες δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στις εργασίες των “27”, μίλησε για μια “πολύ θετική απόφαση, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη της Ευρώπη”. “Δείχνει ισχύ, οχυρώνει την ευρωζώνη, οχυρώνει τη σταθερότητά μας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ήδη σε έναν καλύτερο δρόμο” είπε ο πρωθυπουργός.
Για “εξαιρετικό αποτέλεσμα” και για “μήνυμα σταθερότητας με θετικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία” έκαναν λόγο στελέχη από το επιτελείο που συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως “είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει πλέον ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός, γιατί το ΔΝΤ καλείται να ενταχθεί σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό”. Ο μηχανισμός αυτός, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, “υπάρχει, δεν τίθεται σε εφαρμογή, η Ελλάδα αυτοδυνάμως κινείται μέσω των αγορών”.
“Οι ώρες αυτές είναι ώρες για περισυλλογή και όχι για πανηγυρισμούς” σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε “σοβαρούς προβληματισμούς για το κύριο μέρος της συμφωνίας, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για τους μηχανισμούς που προβλέπει”.
“Ζητούν από την Ελλάδα να φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας για να τη βοηθήσουν; Εμείς ζητήσαμε να μην φτάσουμε στα όρια αυτά” είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ μίλησε για “εξαιρετικά επώδυνη διαδικασία” αναφερόμενος στο γεγονός ότι “η συμφωνία επιβάλλει τη λήψη της απόφασης από κάθε χώρα της ευρωζώνης με ομοφωνία”, κάτι που μπορεί -όπςω είπε- να σημάνει νέα μέτρα.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι “φωτογραφίζει επιπλέον δυσμενείς όρους για την Ελλάδα και είναι ευθεία υπονόμευση των ευρωπαϊκών θεσμών, μιας που οδηγεί στον έλεγχο μιας ευρωπαϊκής οικονομίας από έναν μη ευρωπαϊκό θεσμό”.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σημειώνει: “Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία”.
Ο ΛΑΟΣ εμφανίσθηκε ικανοποιημένος. “Δεν χωράει αμφιβολία ότι το σήμερα, μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το αύριο. Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό” σημειώνεται σε ανακοίνωση του κόμματος.
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” δήλωσε: “Η ανάλυση αυτού του σχεδίου με την παρουσία του ΔΝΤ είναι ένα αρνητικό στοιχείο, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Για την Ευρώπη γιατί στα χωράφια της πια μπαίνει το ΔΝΤ σε μια χώρα της ευρωζώνης. Για την Ελλάδα είναι αρνητικό γιατί ξέρουμε ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σκληρός οργανισμός”.