Συμβιβαστική λύση για το σχέδιο ευρω-βοήθειας στην Ελλάδα επιτεύχθηκε τελικά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μετά από δραματικές διαβουλεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η συμφωνία προβλέπει διμερή δάνεια από κράτη της ευρωζώνης, αλλά και συνδρομή ΔΝΤ.
Συμβιβαστική λύση για το σχέδιο ευρω-βοήθειας στην Ελλάδα επιτεύχθηκε τελικά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μετά από δραματικές διαβουλεύσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Η συμφωνία κρίνεται ως ένας συμβιβασμός ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, επιτεύχθηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν Μέρκελ και Σαρκοζί πριν τη σύνοδο κορυφής, απότυπώθηκε σε κείμενο μιάμιση σελίδας και τέθηκε στην κρίση των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης.
Προβλέπει ισχυρό πακέτο στήριξης από τις χώρες της Ευρώπης, που θα δώσουν δάνεια στην Ελλάδα, αλλά και ενεργό συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη έτοιμο πακέτο 20 δισ. ευρώ για την Αθήνα. Για την ενεργοποίησή του, απαιτείται ευρωπαϊκή πολιτική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι ζήτησαν να υπάρξει ευρωπαϊκή καθοδήγηση για το πακέτο της βοήθειας και η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνεται από την Κομισιόν και το Eurogroup -σε συνεργασία- ενώ το Βερολίνο ζήτησε και πέτυχε να υπάρξουν δεσμεύσεις για τιμωρία της χώρας που δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Σε δηλώσεις της λίγο πριν τη συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για “έναν συνδυασμό ΔΝΤ και διμερών βοηθειών ως έσχατη λύση, δηλαδή εάν παρουσιαστεί η κατάσταση η Ελλάδα να μην μπορεί να βρει χρήματα”. “Για μένα -είπε η Μέρκελ- είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε αυτή την ‘έσχατη λύση’ και θα εισηγηθώ επίσης να μελετήσουμε τι μαθαίνουμε από αυτή την κρίση ώστε να μην επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση ποτέ”.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε από το πρωί της Πέμπτης το Κοινοβούλιο της χώρας της για τη στάση που θα κρατήσει στη σύνοδο, καθιστώντας σαφές ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μηχανισμό με ρόλο του ΔΝΤ, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η Ελλάδα βρεθεί σε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές.
“Η γερμανική κυβέρνηση -ανάφερε η Γερμανίδα καγκελάριος- θα υποστηρίξει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής ότι σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει τέτοιες βοήθειες να είναι συνδυασμός ΔΝΤ και κοινών διμερών βοηθειών στην ευρωζώνη. Το ξαναλέω όμως, μόνον ως έσχατη λύση. Θα υποστηρίξω αποφασιστικά την έγκριση τέτοιας απόφασης: ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες”.
Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της για αλλαγή της Συνθήκης, ώστε να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για όσες χώρες παραβιάζουν το σύμφωνο σταθερότητας, ακόμη και έξοδος από την ευρωζώνη. Είπε χαρακτηριστικά: “Μια χώρα της ευρωζώνης αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της; Τι δυνατότητες υπάρχουν να εφαρμοστεί σε αυτό μια ελεγχόμενη διαδικασία χωρίς να κλονιστεί η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης αλλά να προστατευθεί. Και γι’ αυτό θα υποστηρίξω αναγκαστικές αλλαγές της Συνθήκης. Ώστε να μπορούν νωρίτερα και αποτελεσματικότερα να αντιμετωπιστούν παρεκκλίσεις μέσω των κατάλληλων κυρώσεων”.
“Όποια και να είναι η απόφαση σήμερα στην ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και θα συνεχίσει να κάνει το καθήκον της, ώστε να διασφαλιστεί ότι η οικονομία της είναι βιώσιμη, σωστή και διαφανής” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής και ευχαρίστησε “όλους τους ηγέτες που στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή την Ελλάδα και κυρίως τα μέτρα, τα οποία πραγματικά έχουν αποτελέσματα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πλήρη στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης παρείχε και ο Αντώνης Σαμαράς, από τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση