Αλλεπάλληλες επαφές Ρομπάι και Μπαρόζο με Ευρωπαίους ηγέτες για συμβιβαστική λύση στο θέμα της ευρω-στήριξης. Ελιγμός από Σαρκοζί-Θαπατέρο. Πρότειναν έκτακτη σύνοδο Eurogroup, πριν τη σύνοδο κορυφής, για να καμφθεί η αδιαλλαξία Μέρκελ. Ποιους όρους θέτουν οι Γερμανοί.
Στο πιο κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη λήψη απόφασης οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρομπάι φέρεται τις τελευταίες ώρες να επικοινωνεί τηλεφωνικά με όλους τους Eυρωπαίους ηγέτες εν όψει της συνόδου κορυφής προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την Πέμπτη.
Την ίδια ώρα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που συναντήθηκαν στο Παρίσι, επιχειρώντας έναν… ελιγμό, ζήτησαν έκτακτη σύσκεψη των ηγετών της ευρωζώνης μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Οι πιέσεις προς τη Γερμανία για την εξεύρεση λύσης γίνονται όλο και πιο έντονες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, με συνέντευξή του στους “Financial Times” απευθύνει προσωπική έκκληση στην Άγκελα Μέρκελ, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη.
“Γνωρίζω -σημειώνει ο Μπαρόζο- την καγκελάριο Μέρκελ. Είναι προσηλωμένη στον στόχο της Ευρώπης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εάν χρειαστεί, θα ταχθεί υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα”.
Ο κ. Μπαρόζο στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να στηρίξουν την Ελλάδα με διμερή δάνεια, ξεκαθαρίζοντας ότι η βοήθεια δεν είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί αμέσως, αλλά μόνο εάν το ζητήσει η Ελλάδα, κάτι που δεν αντίκειται στους όρους της Συνθήκης.
“Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη -αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα. Είναι λάθος και παραπλανητικό να λέγεται ότι λόγω της διάταξης που απαγορεύει τις διασώσεις δεν μπορεί να προσφερθεί βοήθεια σε ορισμένα κράτη-μέλη”.
Οι “Financial Times”, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική τους έκδοση, υποστηρίζουν ότι η Γερμανία βάζει τρεις όρους προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας:
Tην αδυναμία της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές
Tη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πακέτο διάσωσης και
Tην αλλαγή της Συνθήκης, που θα υιοθετεί νέους σκληρούς κανόνες ελέγχου ελλειμμάτων και χρεών, καθώς και ποινές για τις χώρες που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η Γερμανία, συνεπώς, δεν έχει μετακινηθεί ούτε στο παραμικρό από τις αρχικές της θέσεις, με την καγκελάριο να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει θέμα για να συζητήσουν στη σύνοδο κορυφής.
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε δηλώνει ότι το να παρουσιαστεί σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.
Όσο για την ΕΚΤ, ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Τρισέ αντιδρά σε οποιαδήποτε εμπλοκή του ΔΝΤ, ζητώντας να χειριστούν την κατάσταση αποκλειστικά οι χώρες της ευρωζώνης.
Η ελληνική πλευρά έχει επιβάλλει… σιωπητήριο στους υπουργούς, καθώς οι διαπραγματεύσεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης, τόνισε ότι ακόμη και εάν το θέμα της Ελλάδας δεν μπει στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, θα το θέσει ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα εμφανιστεί ως επαίτης στη σύνοδο, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα έχει πρόσβαση στις αγορές και ότι αυτό που επιδιώκει είναι τη δημιουργία μηχανισμού που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.
Αισιόδοξος σχετικά με την εξεύρεση λύσης εμφανίσθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα χρεωκοπήσει.