Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου είχε αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Άγκελα Μέρκελ. Τι συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος, εν όψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Πέμπτης.
Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Ευρώπη, προκειμένου να καμφθεί η στάση των Γερμανών στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Μετά την έκκληση του Ζοζέ Μπαρόζο να μην απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης, η Γερμανίδα καγκελάριος “απάντησε” μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου, αργά το απόγευμα της Κυριακής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο που η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν ζητά χρήματα από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, πως θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προστατεύσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης, χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Ως τώρα, πάντως, η κ. Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία θα πει “ναι” σε οικονομική βοήθεια στην Αθήνα μόνο εάν υπάρξει αδυναμία πληρωμών από ελληνικής πλευράς. Την Κυριακή, μάλιστα, τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη πως το θέμα της ευρω-στήριξης προς τη χώρα μας δεν χρειαζεται καν να τεθεί στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Πέμπτης.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Τάρντιο δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες πως το ζητούμενο για την Κομισιόν είναι να υπάρξει συμφωνία πάνω σε έναν μηχανισμό στήριξης. “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να άρουμε τις αβεβαιότητες, να έχουμε συνοχή, που θα εκφραστεί από όλους τους αρχηγούς κρατών” τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τάρντιο, μάλιστα, παρέπεμψε στις πιέσεις Μπαρόζο ώστε το ευρωπαϊκό συμβούλιο να πάρει μια απόφαση. “Είπε ‘παρακινώ τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν όσον αφορά το μηχανισμό στήριξης το συντομότερο δυνατό’. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού θα γίνει κατόπιν από το συμβούλιο. Πρέπει, όμως, πρώτα να δημιουργηθεί ο μηχανισμός” είπε ο εκπρόσωπος του Ρεν.
Μετά τη δραματική έκκληση στους “16” της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κομισιόν, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt” καλεί τώρα τη Γερμανία να αναλογιστεί τις ευθύνες της.
“Η διαφύλαξη της σταθερότητας της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Είμαι σίγουρος ότι η Γερμανία θα έχει εποικοδομητική συμβολή στην εύρεση λύσης για την τρέχουσα κρίση. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και σταθερότητα. Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει ΕΕ. Όσο για τη σταθερότητα, είναι προς το συμφέρον όλων” τονίζει ο Μπαρόζο.
Η ισπανική προεδρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα εργαστεί προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αυτή την εβδομάδα.
“Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα, λόγω των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου” επισήμανε ο υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Άνχελ Μορατινος.
Όλη αυτή η συζήτηση και τα αντικρουόμενα μηνύματα δίνουν “τροφή” στους κερδοσκόπους. Έτσι, τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, δηλαδή η διαφορά στο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία, έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας στις 347 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι αν η Ελλάδα έβγαινε σήμερα να δανειστεί, θα δανειζόταν με επιτόκιο πάνω από το 6,5%.
Συμβιβασμό Μέρκελ “βλέπουν” οι Γάλλοι
Η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” μεταφράζει το τηλεφώνημα της Μέρκελ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και τις δηλώσεις του Μπαρόζο στην εφημερίδα “Handelsblatt”, ως επιθυμία της Γερμανίας να βρεθεί συμβιβασμός όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι.
Σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου, η Μέρκελ “φυσά ζεστό και κρύο αέρα μαζί” προς την Ελλάδα, αλλά όπως επισημαίνεται αν και η Γερμανία θέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ωστόσο διαφαίνεται ανοιχτή σε μια συμβιβαστική λύση που θα συνδέει διμερή ευρωπαϊκά δάνεια με βοήθεια από το ΔΝΤ, όταν όμως θα έρθει η ώρα.
Η Γαλλία τάσσεται σταθερά υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, με τον υπουργό Εξωτερικών Κουσνέρ να απευθύνει και σχετική έκκληση στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.
Τι λένε οι πολίτες
Στο μεταξύ, μια αποκαλυπτική δημοσκόπηση για τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της προοπτικής παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δημοσιεύεται στους “Financial Times”, παραμονές της συνόδου κορυφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση εάν θα υποστήριζαν την κυβέρνηση της χώρας τους για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, οι Γάλλοι απαντούν θετικά σε ποσοστό περίπου 37%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Γερμανούς είναι μόνο 20%.
Απογοητευτικά είναι τα ποσοστά στην ερώτηση εάν συμφωνούν πως πρέπει να ζητηθεί από την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Το ένα τρίτο των Γερμανών απαντούν θετικά, ενώ το το 58% περίπου των Γάλλων λένε “όχι”.
Στο ερώτημα εάν θα ήταν καλύτερα για τη δική τους χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, οι Γερμανοί απαντούν “ναι” σε ποσοστό 40%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Γάλλους είναι μόλις 22%.
Δείτε σχετικό βίντεο