Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων, και εν αναμονή του κρίσιμου ραντεβού του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, θέλοντας να τεστάρει τις αγορές.
Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων, και εν αναμονή του κρίσιμου ραντεβού του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ την Παρασκευή, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, θέλοντας να τεστάρει τις αγορές.
Το ομόλογο έτυχε ανταπόκρισης, αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο άντλησε 5 δισ. ευρώ, καθώς το επιτόκιο άγγιξε το 6,3%.
Το στοίχημα της έκδοσης επελέγη προκειμένου η κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα ότι αφού έλαβε όλα τα μέτρα που της ζητήθηκαν και τα επιτόκια δεν υποχωρούν, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να σκεφτούν καλύτερα και να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Ο δεύτερος λογος που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο για την απόφαση να προχωρήσει σε δανεισμό τώρα είναι και για να στείλει το σήμα ότι μπορεί να βγει στις αγορές, κάτι που θεωρούνταν αμφίβολο πριν την ανακοίνωση των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθύμισε την αναγκαιότητα των μέτρων λέγοντας: “Η χώρα μας, η πατρίδα μας, όλοι βρεθήκαμε στη δίνη ενός στροβίλου. Οι αποφάσεις που πήραμε μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά είναι και απόλυτα αναγκαίες, για να σταθούμε πρώτα απ ‘όλα στα πόδια μας, να έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και για τη χώρα και, βεβαίως, για όλους τους πολίτες. Να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία της πατρίδας μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε, και αυτό κάνουμε”.
Την Παρασκευή θα κριθεί η τύχη του σχεδίου διάσωσης και θα αποκαλυφθούν οι προθέσεις της Γερμανίας. Η συνάντηση, όπως αναφέρει το “Spiegel”, αναμένεται να γίνει σε τεταμένο κλίμα, καθώς η Γερμανία, εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα μέσω του υπουργού οικονομίας ότι δεν θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν κάνουν κάτι για να σταματήσει να δανείζεται με αυτά τα επιτόκια, θα επιλέξει τη λύση του ΔΝΤ.
Το τοπίο σχετικά με τις προθέσεις των Ευρωπαίων για βοήθεια παραμένει θολό, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης αρκούνται σε θερμές δηλώσεις υποδοχής των μέτρων, όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ: “Στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες ειπώθηκε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν χρειαστεί, σε περίπτωση ανάγκης δηλαδή, οι εταίροι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. Το νόημα είναι αυτό ακριβώς, εάν υπάρχει ανάγκη, θα βρεθεί τρόπος. Δεν υπάρχει όμως τέτοια ανάγκη προς το παρόν”.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με δηλώσεις του την Πέμπτη, απέρριψε τη λύση της εμπλοκής του ΔΝΤ στις υποθέσεις της ευρωζώνης. “Δεν θέλω να μιλήσω για εξωπραγματικά σενάρια… Δεν είμαι βέβαιος ότι θα ήταν σωστό να δεχτούμε βοήθεια στήριξης από το ΔΝΤ” είπε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Τη μεγαλύτερη αίσθηση έχει προκαλέσει, πάντως, η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della Sera”, περί νέων μέτρων την επόμενη διετία.
“Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα το 2011 και το 2012 από την Ελλάδα για τη μεσοπρόθεσμη προσαρμογή” σημειώνει ο Όλι Ρεν, ενώ ο εκπρόσωπός του δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα επιτευχθεί μόνο εάν τα μέτρα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα.