Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι για το «πάρτι» φοροδιαφυγής στην Pizza Fan – Τα «διπλά» βιβλία

Με περισσότερα από 150 καταστήματα υπό τη διαχείρισή τους σε όλη την επικράτεια, και περισσότερους από 2.500 εργαζομένους, τα μεγάλα «κεφάλια» της Pizza Fan ασχολούνταν μόνο ένα πράγμα. Πώς θα αυξήσουν το «μαύρο» χρήμα σε κάθε υποκατάστημα με την γνωστή μέθοδο «κέρασμα».

Με το τηλέφωνο «σκουλαρίκι» στο αυτί, και τα εξέλ με τα «μαύρα» χρήματα παραμάσχαλα, ανέλυαν καθημερινά ποιοι ακολουθούν πιστά την γραμμή και ποιοι αποκλίνουν από αυτήν και πρέπει να τιμωρηθούν.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι

– Αρχηγός: Στείλε μου την λίστα με τα μαγαζιά που στο take δεν έχουνε τα κεράσματα που μπορούν να έχουνε, να ψάξω να βρω γιατί το κάνουνε.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Θα σου βγάλω μόνο καθαρά τα μαγαζιά που δεν το χρησιμοποιούνε να είναι μαζεμένο.

– Αρχηγός: Αυτό ναι, γιατί όλα τα άλλα τι να τα κάνω.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Κι αν θες μπορώ να στο βγάζω κάθε μήνα.

– Αρχηγός: Ναι γιατί αν κάποιος δεν θέλει, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Μπορώ να του κόψω και το delivery. Υπάρχει όμως περίπτωση να μην καταλαβαίνουνε, οπότε πρέπει να βρω τι ισχύει. Μην κλαίγονται όμως μετά.

Η οδηγία ήταν ξεκάθαρη. Όποιος δεν ακολουθούσε την γραμμή και δεν έβγαζε αρκετό «μαύρο» χρήμα από τα δήθεν κεράσματα, θα του έκοβαν τα delivery. Με απλά λόγια, μία παραγγελία ενός πελάτη από τη Νέα Σμύρνη, δεν θα την έστελναν στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης για να αυξηθεί ο τζίρος του, αλλά στο υπάκουο κατάστημα με τα πολλά «μαύρα», κι ας ήταν χιλιόμετρα μακριά.

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Η Λάρισα χρησιμοποιεί μόνο 1,2%.

– Αρχηγός: Δεν έχει πάρει χαμπάρι ρε.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Ναι η Λάρισα μόνο 1,2%.

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Υπάρχουν τέτοια άλλα μαγαζιά που έχουν τόσο πολύ κάτω από 5%;

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Ο Γέρακας έχει 6,6%.

Κάθε φορά που έβλεπαν ότι κάποιος μπορεί να κάνει περισσότερα «κεράσματα», ο εκνευρισμός της ηγεσίας δεν συγκρατούνταν. Η γραμμή είναι ξεκάθαρη. Όποιος φοβάται να παρανομήσει, θα το πληρώνει ακριβά.

– Διαχειριστής «κεράσματος»: Πάμε να δούμε Νέα Μάκρη; Τρέχει με 14,3%. Και έχει περίπου 6.400 που είναι ακόμα 7,37%.

– Αρχηγός: Θα με τρελάνεις ότι είναι νορμάλ αυτό; Δηλαδή μέσα στο μαγαζί της κοιμάται αυτή. Καλά, δεν καταλαβαίνουν πόσο περιθώριο έχουν; Ή φοβούνται; Τι φοβούνται;

Και εννοείται πως δεν άφηναν ούτε δεκάρα να πέσει κάτω. Έχει πρόβλημα το μαγαζί που πρέπει να έρθουν τα κεντρικά να το λύσουν; Ακόμα και αν χρωστούσαν μικροποσά από τα κεράσματα, πρώτα θα τα εξοφλούσαν και μετά θα λυνόταν το πρόβλημα.

– Λογιστής: Να κάνω μια γρήγορη ερώτηση; Μου είπες να πάρω τον Λ… τηλέφωνο για το μπάνιο. Ο επιθεωρητής μου λέει ότι εδώ ο Λ… μας χρωστάει όμως κεράσματα 300 ευρώ.

– Υπαρχηγός: Άμα είναι κάνε αυτό που καταλαβαίνεις.

– Λογιστής: Εντάξει, φιλιά.

Κάθε υποκατάστημα εξεταζόταν μεμονωμένα και εξονυχιστικά. Οι λίστες με τα χρωστούμενα αναλυτικές στην τελευταία λεπτομέρεια.

Για να εξασφαλίσουν ότι το χρήμα θα εξακολουθήσει να ρέει, είχαν φτιάξει κωδικούς επικοινωνίας. «Εκτός» και το όνομα του υπαρχηγού, σήμαινε μετρητά, ενώ όταν λέγανε «ροή» εννοούσαν τα λεφτά στην τράπεζα.

– Επιθεωρητής 1: Πες μου τώρα, Ηράκλειο τι χρωστάει «εκτός» και πόσους μήνες.

– Επιθεωρητής 2: Σίγουρα Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο αλλά κάτσε να δω αν έχουμε και Φεβρουάριο ή τον είχαν φέρει.

– Επιθεωρητής 1: Φεβρουάριο δεν πρέπει να έχεις, τον έχουνε δώσει.

– Επιθεωρητής 2: Κι όμως έχει και Φεβρουάριο.

– Επιθεωρητής 1: Πάμε τώρα (όνομα υπαρχηγού).

– Επιθεωρητής 2: (Όνομα υπαρχηγού) είναι 1.595. Το επόμενο είναι 1.173, το επόμενο 1.418, το επόμενο 1.497 και το τελευταίο που βγήκε είναι 1.710.

Η ηγετική ομάδα είχε στήσει ολόκληρη ομάδα τεχνικών που διαχειριζόταν την υπηρεσία «κέρασμα», για να λύνει κάθε ζήτημα επί τόπου. Να μην αφήσουν ούτε ευρώ να πάει χαμένο.

– Διαχειριστής: Υπάρχει περίπτωση να γνωρίζετε γιατί η Χαλκίδα δεν έχει κεράσματα; Δεν μπορεί να κάνει κεράσματα, υπάρχει κάποιος λόγος;

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Γιατί το έχει κλείσει προφανώς.

– Διαχειριστής: Ναι, αλλά μου λέει ότι εδώ και 4 μήνες ότι δεν μπορεί να το κάνει.

– Επιχειρησιακός διευθυντής: Να πάρουμε τηλέφωνο στους ΙΤ να ανοίξουν τα κεράσματα. (…) Για να έχει συμβεί όμως αυτό, πρέπει να το είχαν ζητήσει οι ίδιες.

– Διαχειριστής: Το είχαν, μου είπαν ότι πριν 3 – 4 μήνες το είχαν ζητήσει γιατί είχε πάει η Εφορία.

Ένας ολόκληρος μηχανισμός, με δομή και πολύ αυστηρή λειτουργία, είχε ένα και μόνο σκοπό. Να ελέγχει καθημερινά αν στα μαγαζιά πατάνε το κουμπί «κέρασμα», όσο περισσότερο γίνεται.

Άλλα Στιγμιότυπα

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Αποστολή στο Βερολίνο: Η σκιά της Ακροδεξιάς, η νίκη της Αριστεράς και η Ευρώπη που αλλάζει

Απόρρητο