Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειαζόμαστε τα Στενά του Ορμούζ – Όσοι τα χρησιμοποιούν να τα αστυνομεύουν»

Το ράλι των τιμών στο πετρέλαιο συνεχίζεται την ώρα που η ασφαλής διέλευση των Στενών του Ορμούζ παραμένει το ζητούμενο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει δειλούς τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ που αρνούνται να βοηθήσουν ώστε να ανοίξουν τα Στενά. Ωστόσο, με νέα δήλωση του φαίνεται να αλλάζει λίγο διάθεση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

«Δεν χρησιμοποιούμε τα Στενά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα χρειαζόμαστε. Η Ευρώπη τα χρειάζεται, η Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα, πολλοί άλλοι. Θα πρέπει να αναμειχθούν λοιπόν λίγο παραπάνω με αυτό. Δεν τα χρησιμοποιούμε. Σε κάποιο σημείο, θα ανοίξουν μόνα τους».

Σε ανάρτησή του στο Truth Social μερικές ώρες αργότερα δήλωσε:

«Τα Στενά του Ορμούζ θα πρέπει να φυλάσσονται και να αστυνομεύονται, όπως είναι απαραίτητο, από άλλα κράτη που τα χρησιμοποιούν .Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα χρησιμοποιούν!».

Κι όλα αυτά ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε προσωρινή άρση των κυρώσεων  σε ιρανικό πετρέλαιο που βρίσκεται ήδη φορτωμένο σε δεξαμενόπλοια εν πλω για 30 ημέρες  σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την παγκόσμια προσφορά και να περιορίσουν την άνοδο των τιμών.

Η Τεχεράνη διευκρινίζει πως δεν υπάρχει ιρανικό πετρέλαιο που να είναι έτοιμο για παράδοση σε πλοία.

«Επί του παρόντος, το Ιράν εκ των πραγμάτων δεν διαθέτει πλέον πλεόνασμα αργού, στη θάλασσα ή για τον εφοδιασμό των διεθνών αγορών και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στοχεύουν μόνο να δώσουν μια ελπίδα στους αγοραστές», είπε ο εκπρόσωπος υπουργείου Πετρελαίου του Ιράν.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι σταματάει να εγγυάται τη λειτουργία των πετρελαιοπηγών που διαχειρίζονται ξένες εταιρείες, κηρύσσοντας «κατάσταση ανωτέρας βίας».

«Πέταξε» το πετρέλαιο στα 112 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε στα 112 δολάρια το βαρέλι με τους ειδικούς να προβλέπουν πως μπορεί να φτάσει και τα 180 αν ο πόλεμος διαρκέσει.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Oργανισμού Ενέργειας έκανε λόγο ότι θα χρειαστούν έξι μήνες  για την επαναλειτουργία των πετρελαιοπηγών και των εγκαταστάσεων που έκλεισαν.

Να μειώσουν τον στόχο για αποθέματα φυσικού αεριού καλεί η κομισιόν τις χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ προέτρεψε τα κράτη-μέλη να μειώσουν τον στόχο τους για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο 80%  10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τους επίσημους στόχους της ένωσης, για να βάλει φρένο στην αύξηση των τιμών της ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράν.

Ενημέρωση

Πρόσφατα video

Mega Stories

Mega Stories

Η ψυχική υγεία των εφήβων, οι αθέατες αγωνίες μιας γενιάς

Απόρρητο